-
200 persones assisteixen a l’acte de reconeixement que es fa al teatre Principal.
-
S’han fet 20 sessions d’acollida, 60 cursos de català i altres tallers.
Les persones que han participat en el programa d’acollida de Sabadell han rebut un reconeixement aquest dimecres a la tarda al teatre Principal. En la seva majoria són persones nouvingudes, tot i que també s’ha reconegut el paper de les entitats.
El consistori ha volgut reconéixer l’esforç d’integració de part dels nouvinguts, que han fet cursos, tallers i diferents accions per conéixer millor la societat local. En total, des de la passada tardor, hi han participat unes 5.000 persones, segons fonts municipals. S’han fet 20 sessions d’acollida i tallers de coneixement amb 300 participants. S’han fet també més de 60 cursos de català amb un total de 700 participants. 600 persones més han pres part en els tallers per a joves dins o fora del recinte educatiu. Finalment, les entitats vinculades al projecte han fet unes 1.500 atencions.
Durant l’acte, presentat per l’actor Jaume Garcia, s’ha emès un vídeo amb els diferents projectes, hi ha hagut una actuació de hip-hop i breakdance de l’Espai Jove de Can Rull. Tres participants al programa, de procedències àrabs, africana i llatina han pres la paraula, explicant la seva experiència.
Després, les entitats implicades en l’acollida han pres la paraula. Segons l’Ajuntament, en total hi ha una seixantena d’entitats vinculades al programa, entre associacions d’immigrants i altres. Han pres la paraula algunes. La representant del Consorci per la Normalització Lingüística ha assegurat que “la llengua uneix i iguala les oportunitats de tothom”, mentre que Rita Huybens, del Servei Ciutadà d’Acollida a l’Immigrant, ha assenyalat que l’SCAI manté el número de visites malgrat la baixada de nouvinguts a causa de la crisi. “Això ens demostra que som un servei necessari per acollir i acompanyar”, assegura Huybens. En una línia similar s’ha pronunciat el representant de Cáritas, que ha assegurat que el més important és “escoltar i acollir sense distincions” les persones que arriben a l’entitat. Josep Massip, de Creu Roja, per la seva part, ha destacat la importància de la formació “per capacitar i donar més possibilitats a la gent de sortir endavant”.
L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que l’acte posa en valor els “drets civils” i la idea de la ciutat. Sánchez ha assegurat que fa 150 anys es lluitava a Sabadell pels drets de les dones o contra el treball infantil, un drets que ara tornen a estar “en risc i que cal visibilitzar i garantir”. Sánchez ha assegurat també: “el lema ‘és català qui viu i treballa a Catalunya’ continua viu”. L’acte ha comptat amb presència de la Diputació de Barcelona i també del govern català.