Foto portada: la regidora Glòria Rubio, presentant el projecte. Autor: J.d.A.

Canvis als pressupostos participatius davant les queixes d’algunes entitats

Novetats a la segona edició dels pressupostos participatius. El consistori donarà l’execució dels projectes socials seleccionats a les entitats que els proposin i facin campanya per defensar-los. És el principal canvi introduït al procés Construint Ciutat d’aquest any, les votacions del qual es faran al desembre. El termini per presentar propostes s’obre el proper 5 de juliol.

L’execució del projecte en la primera edició corria a càrrec de l’Ajuntament. Però eren les entitats i ciutadans a títol individual qui presentava les propostes i qui feia campanya per defensar-les. De tal manera que algunes entitats es van mostrar dolgudes quan el consistori no les va escollir per fer realitat les idees presentades. Entre altres,  l’entitat SabaCirc es va desvincular del projecte que van presentar i l’ha posat en marxa pel seu compte. Després de valorar la primera edició amb els participants, l’Ajuntament ha rectificat i a partir d’ara les entitats que presentin projectes socials, i tinguin el favor popular, seran les escollides per materialitzar les accions. Els canvis impliquen una restricció: només les entitats registrades a Sabadell podran presentar propostes.

L’any passat hi havia una mancança i l’interessant és que al final el projecte el desenvolupi l’entitat que el presenta. Ho farem a través d’una subvenció directa a les guanyadores”, assegura la regidora de Participació, Glòria Rubio (Crida).

Els pressupostos municipals de l’any 2018 reservaran un milió d’euros, la meitat en inversions a l’espai públic i la meitat per a projectes socials, pels projectes més votats del Construint Ciutat. Mateixa xifra però més repartida: s’ha rebaixar la quantitat màxima per projecte, de 200.000 a 100.000 euros. Aixó es podran realitat més propostes, avança la regidora.

S’accepten propostes des del 5 de juliol

El 5 de juliol s’obrirà el termini per presentar propostes, que s’allargarà fins el 30 de setembre. Entre els mesos d’octubre i novembre els serveis tècnics municipals validaran les candidatures i sobretot si són viables a nivell econòmic, tècnic i temporal. Les votacions populars començaran el 17 de desembre durant dues setmanes. L’any passat van votar unes 6.000 persones, sis vegades més que l’habitual en processos anteriors. Sobre els votants, Rubio voldria augmentar la quantitat de participants però destaca sobretot el projecte a nivell qualitatiu:

L’any passat va haver-hi diverses entitats que van presentar un sol projecte comú. És bo que les entitats parlin entre elles i arribin a acords. Això té un valor qualitatiu”. “El repte és que les sabadellenques i els sabadellencs vegin el resultat dels processos, que són una eina útil i suposen millores pels barris i la ciutat”, finalitza Rubio.

L’Ajuntament farà una campanya de difusió del període de votacions, amb una unitat mòbil a diversos espais, una bustiada a domicili i altres elements de comunicació. Es marca una participació mínima de 3.000 persones per validar el procés. D’altra banda, es tracta del primer procés participatiu que es farà amb la nova plataforma del consistori, Decidim Sabadell, impulsada per l’ajuntament de Barcelona. Cal inscriure’s en la plataforma per a poder votar, a més de ser resident a Sabadell i tenir més de 14 anys.

Foto portada: Rubio, en la presentació del Construint Ciutat d’enguany. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.