Foto portada: dues imatges amb homes nus presents a la mostra.

“Aquest és el repte: a partir del nu masculí veure quina imatge hem mostrat de la masculinitat”

El Museu d’Art de Sabadell (MAS) reivindica la igualtat de gènere amb l’exposició L’home nu. Tot despullant arquetips de la masculinitat. Tres de cada quatre figures desvestides als museus tenen cossos femenins i, per trencar aquest estereotip, la Casa Fàbrica Turull exhibeix un home nu des d’aquest dimecres fins el 6 de juny. En total, la mostra compta amb 60 obres de 10 museus locals diferents i una quinzena de còmics. La visita podrà ser presencial, si el govern no torna a tancar el sector cultural, però també habilitaran una alternativa virtual a la pàgina web del Museu d’Art.

El missatge, però, va més enllà. La nova exposició temporal del Museu d’Art de Sabadell no només vol fugir de la perspectiva heteropatriarcal que limita el paper de la dona en el món artístic, sinó que també vol qüestionar la visió binària del gènere: no tot és blau o rosa, home o dona. Un dels comissaris d’aquesta obra i alhora director de Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, creu que la visió d’aquest nu revel·la la diversitat d’identitats que podem trobar-nos en la societat d’avui dia, però que en realitat ha existit sempre.

“Una mirada al nu masculí antic et fa veure que hi havia una sensualitat que, a vegades, també s’ha percebut com quelcom a amagar. Aquest és el repte: a partir del nu masculí veure quina imatge hem mostrat de la masculinitat” planteja Romero.

Paradoxalment, aquest missatge també contribueix a visibilitzar les dones, ja que una mirada feminista situa els dos sexes al mateix nivell i, per tant, allibera als homes d’altres arquetips, com l’heterosexualitat i el cisgènere. Tot i que L’home nu. Despullant arquetips de la masculinitat és una exposició temporal, els seus comissaris coincideixen en què cal revisar les exposicions permanents, col·leccions i que, des dels museus, cal prendre un paper actiu perquè la societat, amb tots els seus matisos, pugui trobar els seus referents. Els autors d’aquesta deconstrucció sociocultural són artistes contemporanis que han analitzat obres antigues. No obstant això, avui dia encara podem trobar cànons estètics.

“El cinema i els dibuixos animats sempre col·loquen els dolents a les persones que estan al marge d’aquest ideal físic, o fins i tot que estan al marge de la heterosexualitat” crítica Romero.

L’exposició està recomanada a tots els públics, des dels més grans fins als més petits. Per tal que una societat no estigui encadenada a uns esteretips determinats, cal que tothom sigui conscient de les varietats que planteja L’home nu. Despullant els arquetips de la masculinitat. Per això, els visitants podran gaudir de 60 obres provinents de 10 museus locals diferents i d’una quinzena de còmics en relació a aquesta matèria.

Ahir es va fer la presentació a porta tancada, però el Museu d’Art de Sabadell acollirà aquest imaginari fins el 6 de juny. De moment, els museus poden obrir amb un aforament limitat al 50 per cent, però davant la incertesa de com evolucionarà la pandèmia en els pròxims quatre mesos, els comissaris de l’exposició van aprofitar l’acte d’aquest dimecres per gravar una visita guiada que penjaran al web de Museu d’Art de Sabadell.

Foto portada: dues imatges amb homes nus presents a la mostra.

Comments are closed.