El cartell de la Festa Major abans i després de la Guerra Civil, al Museu d’Art

Petita exposició, però simbòlica, al Museu d’Art, a partir d’aquest dimarts: 1936. Cartells de Festa Major a Sabadell. 1939 mostra com un dels elements simbòlics de la festa es presentava abans, i després de la guerra. 

L’exposició contraposa els dos cartells de la Festa Major de 1936, programada abans de l’esclat de la guerra, i de 1939, Año de la Victoria (franquista). Segons fons municipals, els cartells es conserven a l’Arxiu Històric i són l’aportació més destacada de Sabadell a una mostra compartida de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, que estarà a Sabadell fins el 27 d’octubre.

Com eren els cartells?

El cartell de l’any 1936 és obra del reputat artista gràfic, pintor i dissenyador Josep Vives Bracons. La festa, però, no es va dur a terme perquè ja havia esclatat la guerra. El text està escrit en català. Vives Bracons també va fer un cartell de la Festa Major ja durant el franquisme. Va ser l’any 1941.

En canvi, la Festa Major de 1939 va ser la primera sota el nou règim, que es va allargar gairebé 40 anys. És obra del pintor de Morella resident a Sabadell fins la seva mort Manuel Rallo Bono. No era el primer cartell de Rallo per a la festa, doncs ja l’havia fet l’any 1932. Un cop acabada la guerra, una gran bandera d’Espanya protagonitza la imatge, amb la impressió de l’àguila imperial, una imatge del campanar de Sant Fèlix i un escut de la ciutat amb garlanda de tipus feixista. A la dreta de la imatge una inscripció no deixa lloc a dubtes sobre la data: Año de la victoria. Segons fonts municipals, el paper en que està imprès el cartell de 1939 és molt prim i de baixa qualitat.

Coincideixen els dos en dedicar la tipografia més destacada a les paraules ‘Ciutat de Sabadell / Ciudad de Sabadell’. Els cartells de Festa Major eren escollits per concurs i seguien una iconografia tradicional: sempre amb l’escut i la silueta de la ciutat, referències a la indústria o el benestar econòmic, la dona sovint com a protagonista, vestida de pubilla catalana o com a dona de món.

1939. L’abans i el després

L’exposició del Museu d’Art forma part d’un projecte més ampli de 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Commemora els 80 anys de la fi de la Guerra Civil a partir del fons dels museus. Es pot dir que es tracta d’una sola exposició amb 25 escenaris diferents, cadascun d’ells amb ramificacions localistes. Es pot veure des d’abril d’aquest any fins el proper mes de gener i de forma conjunta al web 1939. L’abans i el després. Per exemple, sense sortir de Sabadell, el Museu d’Història també ha dedicat una petita mostra sobre l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell el 27 de gener de 1939.

Comments are closed.