Foto portada: inauguració de l'exposició dedicada a Agustí Masvidal al Museu d'Art de Sabadell. Autor: Aj. Sabadell / cedida.

El Museu d’Art dedica una retrospectiva a Agustí Masvidal en el seu centenari

Després de mig any més que al ralentí, el Museu d’Art ha inaugurat aquesta setmana la seva primera exposició temporal després de l’inici de la pandèmia. Agustí Masvidal. La precisió de la mirada recupera les il·lustracions del farmacèutic i artista sabadellenc Agustí Masvidal en el centenari del seu naixement. La mostra estarà exposada a la Casa Turull fins el 10 de gener de l’any vinent. 

Masvidal va farmacèutic de professió, amb un establiment a la Rambla, però també artista i persona de cultura molt coneguda en ambients de la ciutat com la Fundació Bosch i Cardellach, les desaparegudes Agrupacions Professionals Narcís Giralt o l’Agrupació de Pessebristes. I sobretot a l’Acadèmia de Belles Arts, entitat que va arribar a presidir. Ara la mostra que s’exposa al museu municipal recupera els seus dibuixos de forma polièdrica, que deixen veure la seva mirada sobre Sabadell i els sabadellencs. La mostra, com tot el fons Masvidal, ha estat catalalogada i dimensionada pel Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida (CAEM), qui estudia l’obra del sabadellenc.

L’exposició té quatre àmbits. El primer mostra Masvidal com un gran “notari gràfic” del nucli urbà. Va il·lustrar els seus carrers, eixides i paisatges amb elegància i precisió. El segon àmbit se centra més en els rodals, el riu Ripoll, La Tosca o Torrent de Colobrers, els molins i l’entorn natural de la ciutat (Sant Llorenç o el romànic al Vallès). En tercer lloc es mostren retrats d’amics, familiars o fins i tot desconeguts amb qui potser només havia compartit un viatge en tren o una estona assegut en un banc. Finalment, com a farmacèutic de professió Masvidal tenia cert interès en la botànica, i també hi dedica força il·lustracions. Així il·lustrava plantes medicinals, per exemple, per a la revista Integral o mostrava els seus dibuixos a l’aparador de la farmàcia situada a la Rambla.

Masvidal va ser un fidel il·lustrador de Sabadell. Així moltes obres locals porten la seva col·laboració: 143 places de Sabadell, que també va escriure, Del torrent de la Tosca, Feines i oficis i tipus de populars de Sabadell o El romànic del Vallès en són alguns.

Centenari del naixement

L’exposició arriba en el centenari del seu naixement, el febrer de 2020, i és la primera exposició temporal d’un museu municipal després de la pandèmia de coronavirus. Masvidal va morir l’any 2000 a Sabadell, quan tenia 80 anys. Des de l’any 2005 té una plaça dedicada a la ciutat, al barri de La Creu Alta. Agustí Masvidal. La precisió de la mirada es podrà visitar fins a començaments de gener de l’any vinent.

Foto portada: inauguració de l’exposició dedicada a Agustí Masvidal al Museu d’Art de Sabadell. Autor: Aj. Sabadell / cedida.