En memòria de Pere Almiron

Un grup d’amics del pintor Pere Almiron s’ha reunit aquest dissabte per recordar una singular figura sabadellenca que va morir fa justament quatre mesos després de patir un càncer. 

Almiron va pintar durant quatre dècades, vivint de forma ocasional de l’art, i va exposar a diversos espais i galeries de la ciutat, com Intel·lecte, el propi Museu d’Art, l’Acadèmia de Belles Arts o a l’hospital Parc Taulí i va participar de forma recurrent al Mercat d’Art de la botiga Estripa’m de la Rambla. Així va tenir molta relació amb el Centre Artístic Sant Lluc de Barcelona i també va col·laborar sovint amb Ramon Puig, Werens.

Després de patir un càncer, Almiron va morir el 27 de setembre de 2017, un any i pocs mesos després de fer-ho també la seva parella. No tenien descendència. “Va deixar molta obra i no volíem que es perdés”, recorda el seu amic Toni Aranda.

Un grups d’amics es va posar mans a l’obra. Van cedir bona part del fons bibliogràfic sobre art a l’Escola Illa, van contactar amb el Centre Artístic Sant Lluc per donar part de l’obra d’Almiron i amb la Fundació Olga Torres, que recapta fons per investigar el càncer, per cedir-li la major part de l’obra de l’artista. Així mateix, Almiron tenia una part dels seus treballs “obertament gais: còmics i quadres”, que es miraran de fer arribar a entitats LGBTI a través de l’activista Jordi Petit.

Pere Almiron. Foto via Facebook.
Pere Almiron. Foto via Facebook.

Finalment, dissabte passat es va posar colofó al 20è Mercat d’Art de l’Estripa’m amb un mercadet monogràfic de treballs de petit i mitjà format a un preu “simbòlic” d’entre cinc i 20 euros. “Va servir com un recordatori d’una persona que va estar 40 anys pintant a Sabadell per evitar que es perdi la seva obra; van venir amics de Barcelona, Terrassa, Sabadell, El Pont de Suert i altres punts de Catalunya”, assegura Aranda. En total, un centenar llarg de persones la “immensa majoria de les quals es va quedar un record d’en Pere”.

Foto portada: un moment de la trobada aquest dissabte a la tarda. Autor: Rafael Fernández Barco.