Foto portada: Miralles, en una perfomance.

Fina Miralles, premi Nacional d’Arts Visuals

L’artista sabadellenca Fina Miralles rebrà el 29 de juny a Badalona el Premi Nacional d’Arts Visuals, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Actualment Miralles té una exposició al Museu d’Art Sabadell: Fina Miralles. Paraules fèrtils. 1972-2017.

Miralles és una de les premiades pel ConCA, com Catorze, el Centre de Titelles de Lleida, Josep Anton Codina, la Fundació Festa Major de Gràcia, la Fundació Pau Casals, Hausson, Jordi Pàmias, Valentí Puig i Albert Vidal. Els Premis Nacionals de Cultura són la màxima distinció en el camp cultural a Catalunya.

Fina Miralles

Fina Miralles (Sabadell, 1950) és sobretot reconeguda pel seu període conceptual a la dècada dels 70 del segle passat, però la seva trajectòria va molt més enllà d’aquell moment.Al principi dels anys 70 es vinculà als corrents de l’art conceptual amb accions a la natura representatives de les propostes de land art a Catalunya. Destaquen treballs com ara Duna (1973) i Dona-arbre (1973) i exposicions com Naturaleses naturals (1973), a la Sala Vinçon de Barcelona, Translacions (1977), a la Sala Tres de Sabadell i Terra (1981), a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Participà a la Biennal de París (1978) i a la Biennal de Venècia (1978). A partir dels anys 80 el seu treball se centrà en el dibuix i la pintura.

El Museu d’Art de Sabadell (MAS) té des de 1999 la donació d’un conjunt d’obres d’art – dibuixos, pintures, projectes, llibretes i àlbums-, documentació i bibliografia diversa -retalls de premsa, arxiu fotogràfic, catàlegs- de l’artista, sent el centre de referència per a l’estudi i difusió de l’artista. Des de fa anys viu a Cadaqués.

Premiats amb el Premi Nacional de Cultura 2018. Autor: ACN.
Premiats amb el Premi Nacional de Cultura 2018. Autor: ACN.

La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, s’ha felicitat per la distinció a l’artista sabadellenca: “la  trajectòria artística de Fina Miralles ja és reconeguda, però ens satisfà molt que ara aquesta artística sabadellenca rebi també la màxima distinció catalana en l’àmbit cultural”.

Exposició al Museu d’Art

Actualment Fina Miralles (Sabadell, 1950), té una exposició al Museu d’Art de Sabadell, produïda amb motiu de l’edició de l’arxiu textual de l’artista en quatre volums, publicats per la Fundació Ars.

Foto portada: Miralles, en una perfomance.