Oriol Grau i Pau Ferran. Autor: David B.

El Fresc Festival programa la comèdia ‘Al sostre’

La segona proposta teatral del Fresc Festival d’enguany ha estat Al Sostre, una comèdia del britànic Nigel Planer – el conegudíssim Neil d’ Els Joves, sèrie de culte a TV3 als anys ’80-, portada a escena per la companyia Sala Trono, del teatre tarragoní del mateix nom . L’obra ha fet temporada a Barcelona els darrers mesos. La traducció del text original és obra de Francis Humble.

El veterà Oriol Grau i el jove Pau Ferran interpreten, sota la direcció d’Israel Solà, director de la premiada companyia La Calòrica; a dos artistes que treballen per Michaelangelo Buonarotti, a qui no admiren precisament – de fet, se’n mofen constantment anomenant-lo Mariàngels-. Quan l’artista italià decideix prescindir dels serveis d’aquests dos personatges, ells posaran en marxa un pla per venjar-se del seu antic cap. Secretament, en Lapo i en Loti tornen a la Capella Sixtina. Però quan veuen el que ha fet el mestre, el seu pla canvia.

Oriol Grau i Pau Ferran. Autor: David B.
Pau Ferran i Oriol Grau a l’escenari del Fres Festival. Autor: David B.

També hi intervenen dues veus en off, interpretades per Manel Barceló, en el paper del Papa Juli II i el sabadellenc Marc Rius.  El vestuari – obra d’Albert Pascual, membre també de la companyia La Calòrica– , l’escenografia i l’atrezzo, senzills però perfectament emmarcats en l’època retratada, ajuden al públic a submergir-se en la història més fàcilment.

Riures assegurats pel públic, tant pel text, senzill i sense artificis, com per les interpretacions d’ambdós actors, equilibrades entre si i en plena forma durant els seixanta minuts d’espectacle. De fet, la compenetració entre Grau i Ferran és potser el que deixa més bon regust de boca de tot el muntatge. Una comèdia fresca i lleugera, però amb un escenari i una premissa més originals que de costum.

Foto portada: Oriol Grau i Pau Ferran en un moment del muntatge. Autor: David B.