Ovella Xao

Cesc Freixas, Ovella Xao i Gerard Quintana, al Fresc Festival

  • Gerard Quintana, Mishima, Pau Roca, Oriol Grau i Manuel Rivas composaran el cartell d’aquesta tercera edició.
  • La tercera edició es celebrarà entre el 26 de juny al 22 de juliol als Jardinets de l’Espai Cultura de Sabadell.

Un total de 28 espectacles integraran la programació del Fresc Festival Sabadell 2019, que se celebrarà entre el 26 de juny i el 22 de juliol al Jardí de l’Espai Cultura Fundació 1859. Setze concerts, vuit espectacles teatrals (tres de familiars) i, com a novetat d’aquest any, quatre convocatòries centrades en la paraula.

En aquesta tercera edició, la música serà el principal ingredient amb actuacions d’artistes com Mishima, Gerard Quintana, Cesk Freixas, Duble Buble, Arnau Tordera o L’últim indi. També hi haurà espai pel teatre, amb propostes de Pau Roca (Les coses excepcionals) o Oriol Grau (Al sostre) i oferta familiar, per exemple, amb els ja clàssics Rolf i Flor de The Pinker Tones.

La nova programació centrada en la paraula permetrà veure, entre altres, un recital poètic protagonitzat per Manuel Rivas o Nova York escrita, amb l’actriu Àngels Bassas i el saxofonista Pep Poblet.

Mishima
David Carabén, solista dels Mishima, a l’Embassa’t 2014. Autor: David B.

Una altra de les novetats d’aquest any és la creació de tres modalitats d’abonaments per assistir a més d’una sessió amb descompte en el preu total de les localitats. “Era una demanda del públic perquè hi ha espectadors que vénen a més d’una i de dues sessions i ens ho sol·licitaven repetidament”, explica Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

La tercera edició, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joventuts Musicals de Sabadell i UiU Promotors, en aliança amb l’entitat financera BBVA CX, incorporarà una nova hora d’inici dels espectacles de nit, que s’avança 30 minuts respecte l’horari tradicional i començaran a les 21:30 hores.

La Nit dels Musicals

El Fresc Festival 2019 s’obrirà, de nou, amb La Nit dels Musicals de Sabadell, sota la direcció d’Albert González, aquesta gala homenatjarà el Teatre Sant Vicenç , que acaba de celebrar els seus 100 anys de vida. El festival es desenvoluparà novament en els dos escenaris de què disposarà el Jardí de l’Espai Cultura Fundació 1859: l’Amfiteatre i l’anomenat Espai OFFresc, creat l’any passat per acollir espectacles de petit format i de cafè-teatre.

Aquest any el Fresc Festival estrenarà un espectacle creat especialment per a l’ocasió amb motiu de l’Any de la Colla de Sabadell. Es tracta de De cara a la paret, un recull de textos de Francesc Trabal interpretats per Jordi Vilà, Albert Ribalta i Xavier Bertran i amb música del sabadellenc Joan Alavedra, que s’ha programat pel 18 de juliol.

Gerard Quintana. Autor: David B,
Gerard Quintana.

Gerard Quintana passarà per Sabadell el 27 de juny per presentar Intocables, un espectacle amb cançons censurades o prohibides però no oblidades. Un dia després, el music sabadellenc Pol Cruells serà per l’Amfiteatre per presentar oficialment a la ciutat el seu quart disc d’estudi, titulat Fanzín, i que es publicarà el proper 23 d’abril. La resta de músics del festival són La Il·lús Teatre Orchestra, Cesk Freixas, Dani Nel·lo, Arnau Tordera, l’Orquestra d’Acordions de Sabadell, la Cobla Mediterrània, la saxofonista Eva Fernández, L’últim indi d’Edu Costa, Eduard Iniesta i María Hinojosa, Jordi Molina, Ovella Xao i, per cloure el festival, Mishima.

Teatre i familiars

Pel que fa al teatre, a més de La Nit del Musicals, el Fresc serà el marc en el qual l’actor Pau Roca presentarà a Sabadell Les coses excepcionals, després de la seva estrena a la cartellera barcelonina aquesta temporada. Una altra cara coneguda de l’escena, Oriol Grau, passarà per l’Amfiteatre amb Al Sostre, una comèdia britànica protagonitzada per dos artesans que pinten la Capella Sixtina.

Després de la seva estrena a finals d’aquest mes, la darrera producció de la companyia sabadellenca Estrena Morena, Una família normal, també es podrà veure al Fresc, així com Maragall a casa, el monòleg sobre la vida de Joan Maragall que l’actor sabadellenc Jep Barceló interpreta des de fa vuit temporades a Barcelona i que excepcionalment deixarà la Casa Museu Maragall per presentar-se a Sabadell.

Èric Alés interpretant un tema de Ratatouille. Autor: David B.
Èric Alés interpretant un tema de Ratatouille a la darrera Nit dels Musicals. Autor: David B.

Pel públic familiar, el Fresc Festival reserva una sessió de clown amb Rojo, el primer treball en solitari de l’actriu Mireia Miracle, i dos concerts: Jamaikids, amb musica jamaicana, i The Pinker Tones, que presentaran Rolf & Flor a l’Amazones, el quart volum de la col·lecció de llibres-disc de música electrònica per a tota la família.

La programació es completa amb Clap Hands, un concert promogut per l’ONG Artistas Diversos que reunirà al Fresc tres formacions els membres de les quals tenen capacitats diverses: Clams, Mercè Losada i els sabadellencs Cracks d’Andi.

Foto portada: Èric Alés interpretant un tema de Ratatouille, en la Nit dels Musicals de la passada edició del Fresc Festival. Autor: David B.