Foto portada: el co-comissari de l'exposició, Sergi Freixas, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

Com eren ‘Polzet’, ‘L’aneguet lleig’ i els contes infantil en plena Guerra Civil?

Durant la Guerra Civil, les autoritats republicanes van editar desenes de contes infantils. En una Espanya en guerra, les finalitats propagandístiques eren ben visibles: el dolent d’En polzet era un aviador feixista o L’aneguet lleig un obrer que viu en una granja envoltat d’opressors. L’Espai Cultura recupera el conte infantil editat durant la Guerra Civil a partir d’aquest dijous.

La mostra Contes infantils de la Guerra aterra a Sabadell després de visitar 13 poblacions i atraure 33.000 visitants. L’exposició centra el focus en els usos propagandístics que el govern republicà va fer de la literatura infantil i que es va intensificar durant la guerra. L’exposició no compta amb literatura infantil del bàndol feixista ja que, segons explica el co-comissari, Sergi Freixes, “als sublevats els importaven poc els infants i posaven tot el focus en la maquinària bèl·lica. Com a molt llançaven pasquins des dels avions dirigits a la població en general. En canvi, el bàndol republicà, i legítim, tenia les impremptes i els mitjans materials. A més, la República va mostrar una sensibilitat cap a la infància molt superior”.

Un dels llibres editats pel ministeri. Autor: J.d.A.
Un dels llibres editats pel ministeri. Autor: J.d.A.

Freixes i el co-comissari Jordi Garriga van produir la mostra l’any 2011 per l’Obra Social d’Unnim Caixa. Es va inaugurar l’any 2011 al Museu d’Història de Barcelona. En aquests sis anys ha voltat per 13 municipis. “Se’m posa la pell de gallina recordant com avis que havien llegit els contes de petits explicaven plorant els contes als seus nets al Museu de la Guerra Civil de Gandesa”, rememora Freixes.

L’exposició mostra com el govern republicà a través del Ministerio de Instrucció Pública usava el conte com a eina de propaganda de forma molt directa: “niños de España! No os olvidéis, nunca mientras viváis, de los criminales fascistas que han asesinado a tantos hermanitos vuestros y que quieren matar y hundir en la miseria a vuestros padres y hermanos”, diu la introducció d’un conte. “El pueblo español está luchando hoy contra el fascismo para aseguraros, a vosotros niños, que sois los hombres del mañana, una España en la que viváis felices“, diu un altre. I també mostra exemplars editats pel comissariat de Propaganda de la Generalitat, amb més paper pel dibuix, major qualitat gràfica i textual, i més delicadesa en l’adoctrinament. “Tot i així, veure-ho ara fa sobtar sobre com s’adoctrinava amb finalitats ideològiques”, assegura el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer. “És una joia d’exposició; tot un gust poder-la gaudir a Sabadell”, finalitza.

Un dels llibres publicats pel comissariat de Propaganda de la Generalitat. Autor: J.d.A.
Un dels llibres publicats pel comissariat de Propaganda de la Generalitat. Autor: J.d.A.

El recorregut es completa amb una referència a la literatura infantil editada en la postguerra pel franquisme, molt en la línia ideològica, on per exemple a títol enciclopèdic es defineix així la paraula ‘comunisme’: “base satánica del Mal, que correo el cuerpo de los hombres, y embrutece su alma“. Segons Freixas, a títol d’exemple el franquisme va prohibir que la caputxeta fos vermella. Fins mitjans de la dècada dels anys 50, amb l’estabilització econòmica, la tímida obertura política i la influència cultural nord-americana no es pot parlar d’un conte infantil sense finalitats propagandístiques a Espanya. Tot i així, el co-comissari manté la literatura infantil i l’adoctrinalment són un binomi de llarg recorregut.

Un conte inèdit d’Armand Obiols

La mostra compta amb una singularitat local. Un conte escrit per Armand Obiols, exiliat a Xile durant la dictadura de Primo de Rivera, que mai va veure la llum i que la seva filla va dipositar a l’Arxiu Històric de Sabadell a través d’Edicions La Mirada: El sastret i el diable. El conte s’ha recuperat i s’hi exposa.

Inauguració

La mostra serà inaugurada aquest dijous 6 de juliol a les 19 hores amb una visita comentada a càrrec de Sergi Freixes. L’exposició romandrà oberta fins el 24 de setembre d’aquest any. L’entrada és gratuïta.

Foto portada: el co-comissari de l’exposició, Sergi Freixas, aquest dimarts. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.