Foto portada: el carrer Sant Antoni, ple de gent. Autor: @jcclave

Dissabte de còmics gratis amb bona assistència

Aquest dissabte, i per vuitè any consecutiu, s’ha celebrat arreu de l’estat el Dia del Còmic Gratis. A Sabadell el carrer de Sant Antoni ha concentrat les activitats al voltant de l’esdeveniment, que han inclòs una signatura d’autors de còmic i la presentació del fanzine Sinestesia.

El Dia del Còmic Gratis és una iniciativa que va néixer l’any 2010, inspirada en el Free Comic Book Day dels Estats Units, que consisteix en que qualsevol persona que entra aquell dia en alguna de les botigues adscrites pot endur-se un còmic gratuït sense haver d’efectuar cap compra. A la primera edició van participar set botigues de cinc províncies i sis editorials especialitzades, i es van repartir 2.000 còmics. En aquesta vuitena edició s’han implicat més de 100 botigues de 35 províncies i 17 editorials, i s’han regalat 50.000 exemplars de 12 publicacions diferents. A Sabadell, la botiga Norma Còmics (carrer de Sant Antoni) ha repartit 500 còmics al llarg del dia i ha organitzat diferents activitats al voltant de l’esdeveniment.

Cesc F. Dalmases i Ricard Efa, autors sabadellencs presents a la signatura
Cesc F. Dalmases i Ricard Efa, autors sabadellencs presents a la signatura. Autor: @jcclave

Durant tot el matí s’han format llargues cues a l’entrada del carrer, de persones que esperaven el seu torn per a què dibuixants i guionistes els hi signessin les seves obres. Han firmat L’Avi (Hospital Central. Todo son recortes, 2016), Alex i Sergio A. Sierra (Hel Blar, 2017), Josep Busquet (Manticore. Ed. 20 aniversario, 2016), Natacha Bustos (Moon Girl y Dinosaurio Diabólico, 2016), Ricard Efa (Monet, 2017), Cesc F. Dalmases (Victus 1. Vidi, 2016), Oriol Hernández (Natures Mortes, 2017), Joan Mundet (Capablanca a cara o cruz, 2016), Francis Portela (Faith 1, 2017), Javi Rey (Intemperie, 2016), Eduard Torrents (Sherlock Holmes Society, 2016), Yayu (Proks, 2015) i Dani Zarzuelo (Águila Coja, 2017).

Ja a la tarda s’ha habilitat una biblioteca al carrer i s’ha celebrat un taller de còmic infantil, una activitat especialment pensada per a què les nenes i els nenes s’apropin al món de la historieta gràfica.

Sinestesia, ¿quin color té la teva cançó favorita?

Durant la jornada també s’ha presentat el fanzine Sinestesia, un recull d’il·lustracions d’una vintena d’autores i autors relacionats amb l’escola Joso, que exploren a través del dibuix i el color quines sensacions els hi provoquen les seves cançons favorites. Així, per exemple, Ernest Sala (Legado en los Huesos, 2017) il·lustra el que ell percep quan escolta Somewhere only we know, del cantant Keane, o Enric Pérez (també autor de la portada) fa el mateix amb el tema They Reminisce Over You, de Pete Rock & CL Smooth.

Autors del fanzine Sinestesia signant exemplars. Autor: @Jcclave
Autors del fanzine Sinestesia signant exemplars. Autor: @Jcclave

Sinestesia ja havia estat present a les jornades de còmic i autoedició de Barcelona, KBOOM!, a principis de maig i avui pràcticament ha exhaurit tots els seus exemplars. A la seva pàgina de Facebook, però, es poden veure algunes de les obres publicades.

Foto portada: el carrer Sant Antoni, ple de gent. Autor: @jcclave