100 anys teatre Sant Vicenç. Autor: Sant Vicenç.

El Centre Sant Vicenç celebra 100 anys de teatre

Un segle de teatre. Poques entitats poden arribar a aquesta fita, i encara menys amb l’esplèndida salut escènica amb que ho fa el Centre Sant Vicenç. Per commemorar aquesta data històrica s’ha celebrat un acte on s’han recordat algunes de les escenes més mítiques d’alguns dels títols que més han marcat la història del centre. La gran demanda per veure l’espectacle commemoratiu va fer que s’hagués d’obrir una segona sessió a les 22 hores, després d’haver omplert amb molts dies d’antelació les reserves per la primera (a les 8 del vespre).

Tot i que el nom actual, Teatre del Centre Parroquial de Sant Vicenç, data del 1944, la realitat és que la parròquia ja tenia el seu propi grup de teatre l’any 1918 (i possiblement abans, però de moment la constatació escrita més antiga que es té és aquesta), sota el nom Associació de Lluïsos, agrupació que es va desfer durant la Guerra Civil però que reprengué la seva activitat a l’acabar-se la contesa bèl·lica, amb el nom provisional d’Acció Catòlica de Sant Vicenç. Tot i el canvi de nom, donat que els integrants d’aquest grup eren els mateixos que ho foren al seu dia dels Lluïsos, es considera que és el mateix grup i per tant que la celebració del centenari està plenament justificada. Tot i que lògicament el grup teatral de la parròquia de la Creu Alta sempre ha tingut la seva seu al barri, l’emplaçament actual, al carrer Montllor i Pujal 103, data del 1955, per la qual cosa van celebrar el cinquantè aniversari l’any 2005.  Anteriorment la seu havia estat a llocs com el  carrer Dinarès, el mateix carrer Montllor i Pujal  però tocant al carrer Montseny i més abans inclús, al carrer Papa Pius XI.

La gala de celebració ha consistit en un  breu repàs a la història d’aquests cent anys amb quatre actuacions representatives de cada època –La por, en format lectura dramatitzada, L’estel de Natzaret, monòleg a càrrec de Joan Fargas, Oliver, el noi de l’orfenat, l’èxit de 1988 que el centre reestrenarà la propera tardor a mode d’homenatge, i la recent El llibre de la selva, que ve de triomfar al Poliorama barceloní- també s’ha  presentat l’auca del Centenari, il·lustrada amb  dibuixos de Josep Ubia i textos de Jaume Pont;  per continuar amb  la projecció d’un vídeo on alguns testimonis, escollits entre els  milers de persones que han format part del Teatre Sant Vicenç durant tots aquests anys,  expliquen què els ha suposat l’entitat a la seva vida.




Per acabar, breus parlaments del President Jordi Cascales, el rector Mossèn Alfons Gea, el tinent d’alcalde Joan Berlanga, el delegat de la Generalitat al Vallès Juli Fernàndez, i el bisbe Josep Angel Saez Meneses. Un acte senzill però molt emotiu, elegantment conduit per Elisenda Gutés i Montse Pallarès i coordinat per Jaume Pont, que ha servit per posar en valor no nomes el passat sinó també el present i el futur de l’entitat. Els dotze mil trenta-cinc espectadors de la darrera temporada, record absolut a la historia del Centre, així ho avalen.

Foto portada: un moment de l’acte. Autor: Centre Sant Vicenç.

Comments are closed.