Exposició aeronaval. Autor: David B

El modelisme naval s’exposa al Pere Quart

L’Agrupació Artística de Modelistes Aeronavals de Sabadell presenta al Casal Pere Quart de Sabadell, fins el dia 29 d’octubre, una exposició de vaixells de diferents èpoques i estils.

Com ja és tradició des de fa alguns anys, l’Agrupació Artística de Modelistes Aeronavals de Sabadell exposa algunes de les seves “joies de la corona” pel públic de la ciutat.

Alternant a les seves mostres el protagonisme dels vaixells amb els dels avions, aquest any és el torn dels primers, i els visitants podran gaudir d’una selecció de peces creades pels membres de l’Associació, que abasten des de rèpliques de vaixells de guerra com el Cuirassat Bismarck (vaixell de l’exèrcit nazi alemany durant la 2a Guerra Mundial), a rèpliques de vaixells de pescadors, d’esbarjo (velers, iots, o les populars Golondrines del port de Barcelona) i especialment interessants des del punt de vista històric, rèpliques d’un vaixell romà del segle III (reconstruït a partir de les restes trobades a la platja d’Ostia, a Itàlia), de la nau popularment coneguda com a “Coca de Mataró” (segle XIV) o del Verge de Montserrat (segle XVI).

Exposició aeronaval. Autor: David B
Alguns dels vaixells exposats. Autor: David B

Aquests tres vaixells històrics han estat construïts pel mataroní Enric Juhé i és el primer cop que s’exposen públicament. Com ens explicava Manuel Nicolás, un dels membres (i expresident) de l’Associació ”ens va costar molt convèncer l’Enric Juhé perquè ens deixés els seus vaixells per exposar, però ho vam aconseguir i n’estem molt contents. Ell també ha vingut a veure la mostra i n’està molt satisfet de veure’ls ara exposats”. Manuel Nicolás explica que Juhé és un autèntic mestre del modelisme naval:

quan s’assabenta que han aparegut restes d’algun vaixell, es documenta a fons sobre ell, per exemple consultant l’arxiu del Museu Marítim de Barcelona, o demanant informació als respectius Consolats. Ara per exemple està treballant sobre un vaixell que s’ha trobat al mar del Nord d’Irlanda, un vaixell anomenat Juliana i que sembla que era català. En aquella època el mar estava dominat pels portuguesos, els italians i els catalans, i les seves flotes eren totalment diferents pel que feia a materials emprats, construcció etc. A més cadascuna tenia el seu propi sistema de mesures, que no eren equivalents entre sí, per la qual cosa s’han de traduir al sistema mètric decimal actual”.

Segons continua Nicolás, “Juhé és tan meticulós que repeteix, punt per punt, les característiques del vaixell original: respecta el mateix tipus de fustes emprat a l’original, els gruixos de les cordes, que per cert les fa ell mateix, no compra res fet, tenyeix les veles de manera artesanal…. I un cop fet a l’escala que ha triat, hi posa la proporció corresponent del llast que segons els documents hi anava, i comprova a la platja que suri”. També s’exposen alguns dels motors que s’empren per fer funcionar aquests models, amb combustibles que van des del butà i el vapor a l’alcohol.

L’exposició està oberta durant un ampli horari, (de dilluns a divendres de 17 a 21 hores i  dissabtes i diumenges d’11 a 14 hores i de 18 a 21 hores), i l’accés és gratuït.

Foto portada: vaixells de l’Enric Juhé al Casal Pere Quart. Autor: David B.

Comments are closed.