Foto llibres. Autor: 122

Els llibreters confien en un Sant Jordi amb molts llibres

  • Els llibreters esperen un Sant Jordi millor que l’any passat però malfien de la crisi.

  • Els encants al Mercat Central obliguen a mudar els llibres al passeig de la plaça Major.

Els diversos llibreters consultats per iSabadell confien que el proper dilluns serà un bon dia en quant a venda de llibres. Si més no, creuen que serà bo en comparació amb l’any anterior, quan Sant Jordi va caure en dissabte Sant i molta gent va comprar el llibre a les localitats on van passar les vacances o tenen la seva segona residència. Per aquest 2012, però, són més optismistes. Amb moderació.

“Per nosaltres un dilluns no és el millor dia, preferim dijous o divendres, però els clients ens estan dient que és un molt bon dia”, diu Mario Prieto, responsable de la llibreria Paes, a La Concòrdia. De fet, Prieto assegura que volien fer dos dies de Sant Jordi al passeig de la plaça Major, però que al final no ha estat possible. En qualsevol cas és optimista, si més no, en comparació al 2011.

“El més important no és el dia ni el temps; són els diners que hi ha a la butxaca”, diu el responsable de Norma Comics, Rafael Sabater, que creu que aquest any “vendrem igual però farem menys caixa perquè la despesa baixarà”. De moment, Sabater assegura que les vendes són fluixes així que el dia de Sant Jordi caldrà posar tota la carn a la graella. Norma Comics muntarà parada davant la botiga, al carrer de Sant Antoni. Bona part dels llibreters donen per gairebé perduda la tarda del dissabte 21, ja que tothom estarà pensant en el futbol i el Barça-Madrid, diuen.

El responsable de La Llar del Llibre, Joan Fàbregues, matisa que mentre sigui dia laborable Sant Jordi acostuma a anar bé. En canvi, si cau en cap de setmana molta gent marxa fora. “Quan la gent està aquí, acostuma a ser un bon dia”.

Al sud de la ciutat, també es mouran per aquesta diada, i, per exemple, la llibreria Carrasco, de la carretera de Barcelona, muntarà parada a la plaça de la Creu. A més, durant el cap de setmana hi haurà tot un seguit d’activitats en aquell emplaçament.

El canvi al passeig

Algunes llibreries que muntaran parada al passeig de forma obligada, ja que al Mercat, com cada dilluns, hi ha el mercat ambulant, creuen que és un bon espai malgrat que prefereixen el Mercat. De fet, la diada a Sabadell torna al seu orígen, malgrat que en només cinc anys l’emplaçament al Mercat s’ha mostrat com a gairebé ideal.

“El Mercat Central és un espai gros, ample, que a més lliga molt amb el Jardinet de Caixa Sabadell, on es fan moltes activitats”, diu Joan Fàbregues, de La Llar del Llibre. Per la seva part, la subcap de botiga de l’Abacus a Sabadell, Lourdes Lafuente, assegura que “el Mercat és una molt bona ubicació i també té el Jardinet al costat; aquest any quedarà tot molt diversificat”.

Caldrà analitzar com ha funcionat Sant Jordi al passeig per veure si l’any 2013 torna al Mercat o a un passeig que s’espera més humanitzat que ara, amb l’afectació de les obres dels Catalans.

Títols més venuts

Una de les tradicions és esbrinar els títols favorits dels sabadellencs. Aquest any no hi ha cap estrena sonada però si una gran varietat. Entre els més destacats per diverses llibreries, el nou d’Eduardo Mendoza, Riña de gatos. Madrid, 1936; el llibre L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, de Jonas Jonasson i Quan érem feliços, de Rafael Nadal.

“Hi ha de tot una mica, aquest any no hi ha cap bomba però sí moltes bombetes”, diu Fàbregues, de La Llar del Llibre. Des d’Abacus, asseguren que també tenen molta sortida els llibres de cuina, del Barça i les nissagues juvenils.

Bona part d’aquestes llibreries organitzaran signatures d’autors el proper dissabte. N’informarem.