La col·laboradora, d'Empar Moliner, presentat a Sabadell

Empar Moliner presenta “La col·laboradora” al casal Pere Quart

  • Moliner torna a la novel·la 12 anys després de Feli, esthéticienne.

  • La protagonista es troba amb un encàrrec complicat: fer un llibre sobre memòria històrica.

La nova novel·la d’Empar Moliner, La col·laboradora, es va presentar el passat dimarts al Casal Pere Quart de Sabadell en un acte distès i molt amè conduït pel periodista cultural Ricard Ruiz.

La periodista, nascuda a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallés Oriental), va explicar els aspectes més significants del seu retorn al gènere de la novel·la després de 12 anys d’haver escrit Feli, esthéticienneLa Col·laboradora tracta de la història d’una dona que treballa com a escriptora a l’ombra, i que tot i ser l’autora real dels llibres, els signa com a col·laboradora.

El personatge principal de la novel·la es dedica a escriure llibres pràctics de tota mena: de creixement personal, de frases cèlebres, de receptes de cuina i biografies. En aquest cas té un encàrrec complicat, realitzar un llibre sobre la memòria històrica, explicant la mort injusta d’una nena víctima de la Guerra Civil. En les diferents trames de la història, s’aborden caricatures del sector editorial, de la classe política, dels problemes d’una mare separada amb una filla petita amb custòdia compartida i dels problemes d’adicció de les drogues i l’alcohol.

Empar Moliner, entre bromes, ha explicat que la novel·la no és d’humor, però què tampoc és una tragicomèdia; és una historia que té humor i un toc amarg, juntament amb molts tocs d’ironia. L’autora va comentar que no inventa històries i que en aquest llibre, ha hagut d’observar molt, investigar en fòrums d’internet i observar a venedors il·legals del carrer tipus top manta, per poder explicar les històries que podem trobar en el llibre, ja que per a l’autora és molt important el com les expliques.

Què recomana Empar Moliner?

Empar Moliner va aprofitar la presentació del seu llibre per a recomanar als assistents varis autors per a aquesta diada de Sant Jordi; en el seu llistat trobem els següents autors; Bukowski, Lolita i Curs de Literatura Europea de Vladimir Nabokov, Javier Marías, La mort i la primavera, de Mercè Rodoreda, Francesc Serés i V. Torrent.