Entrada a l'edifici històric de Caixa Sabadell. Autor: David B.

En confinament, i amb l’edifici tancat, bon moment per reviure virtualment el Palau de l’Estalvi

La Fundació 1859 Caixa Sabadell ofereix la possibilitat de realitzar una visita virtual al seu patrimoni modernista i un joc de pistes com a entreteniment a través de la seva aplicació mòbil. Amb motiu del centenari de l’edifici es va crear l’app gratuïta. Però ara, en dies de confinament i amb l’històric edifici modernista tancat des de fa uns mesos, és un bon moment per revisitar-lo.

La visita virtual permet veure l’interior de l’edifici modernista del carrer Gràcia, seu de l’entitat des de fa un segle, i ara tancada al públic a la recerca d’un inquilí. No obstant, encara es poden fer algunes visites guiades.

 

L’edifici

Projectat i dirigit per l’arquitecte Jeroni Martorell, l’edifici fou concebut per allotjar les dependències de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, la seva Biblioteca i un Saló d’Actes. Ocupa un solar entre mitjeres amb la façana principal al carrer de Gràcia i la posterior a un jardí. Consta de soterrani; planta baixa, originàriament ocupada per la Biblioteca, les Oficines d’atenció i servei al públic, i les dependències pròpies de la gestió i el govern de la Institució; i a la planta pis on, entre altres dependències, es situa el Saló d’Actes.

Foto portada: vitrall del saló modernista de la seu modernista. Autor: David B.
Vitrall del saló modernista. Autor: David B.

En els més de 100 anys de vida d’aquest edifici moltes generacions d’estudiants van passar per la biblioteca, molts sabadellencs han assistit a les cites de la Festa del Llibre, i durant més de 30 anys la seu ha estat un punt de trobada de noms de primer línia de la literatura i del món cultural català.

Gaming patrimonial

Per la seva part, en el joc de pistes anomenat ‘Troba la Moneda’, els usuaris podran recórrer la història de l’edifici tot fent salts en el temps. A més, l’eina permet estar al corrent de la programació sociocultural i últimes novetats de la Fundació, on també es pot trobar una breu explicació i una galeria de fotos sobre la història i actuals funcions de la Fundació. Amb un conjunt de fotos de 360º, la visita virtual permet navegar per l’edifici sense perdre’s cap detall, on també hi ha la possibilitat d’utilitzar ulleres model Google Cardboard, que fan possible portar aquesta visita a un nivell de realitat virtual immersiva.

L’aplicació 

L’aplicació mòbil disponible per Android i iOS és totalment gratuïta i lliure d’anuncis i publicitat. Es pot descarregar l’app directament a Google Play i Apple Store o bé a través d’aquest enllaç.

Foto portada: La seu de Caixa Sabadell. Autor: J.d.A