Aspecte de La Faràndula. Autor: OSV / cedida.

La cultura es desconfina als teatres municipals: 10 instruccions i mesures de seguretat

La cultura es desconfina als teatres municipals a partir d’aquest divendres. La Faràndula alça el teló de la mà de l’Orquestra Simfònica del Vallès i Carmina Burana. El Principal es desconfinarà el proper 3 d’octubre. Qui entrarà trigarà és l’Estruch i La Vela. Després de sis mesos de pandèmia, les instal·lacions d’aire permeten un aforament tan baix de públic que s’ha optat per no fer activitats mentre no estigui resolt. 

La temporada passada va col·lapsar a mitjans de març, amb la representació familiar d’El préssec gegant a La Faràndula i la gran aposta teatral de la temporada, Jerusalem, al Principal. Però l’estat d’alarma va obligar a abaixar els telons. I fins ara. El de La Faràndula, la principal sala de la ciutat amb una capacitat per a 1.100 espectadors, s’alçarà divendres, de la mà de la Simfònica del Vallès i Carmina Burana. El primer espectacle al Principal serà el 3 d’octubre, amb Las Migas presentant el seu nou treball, Empatia. L’Estruch no té agenda per ara ja que les instal·lacions no estan preparades.

Quines restriccions hi ha per accedir als teatres? Quines mesures de seguretat s’imposen a partir d’ara? Què demanen les autoritats i aquest ens anomenat Procitat fins fa poc desconegut? Bàsicament són aquestes:

1. Aforament limitat. Els assistents poden seure junts per grups. Les entrades van numerades (com és habitual) i es guarda una distància de seguretat de dues butaques buides entre grup i grup. Entre fila i fila, es respectarà una distància de metre i mig. Aquestes mesures disminueixen els aforaments dels teatres. Segons fonts municipals, oscil·larà entre el 60 i el 70 per cent de l’aforament en el millor dels casos (dependrà de si els grups són més o menys nombrosos que s’acosti més a un percentatge o a l’altre).

2. L’entrada dels teatres hi ha d’haver dispensadors de gel hidroalcohòlic: el seu ús és obligatori.

3. L’Ajuntament demana al públic que arribi al teatre una estona abans de començar els espectacles.

4. Als vestíbuls no hi haurà servei de guarda-roba ni tampoc de bar.

5. S’haurà d’entrar individualment als serveis.

6. La mascareta serà obligatòria durant tota la funció.

7. A partir d’ara la venta d’entrades es farà per fases. Des del 16 de setembre es poden comprar les entrades pels espectacles de l’octubre. El 7 d’octubre es posen a la venda els de novembre. El 4 desembre s’obrirà la programació de desembre fins després de Nadal.

8. Per norma general, no hi haurà entreactes. Però si n’hi hagués es demanarà al públic mantenir-se a la butaca a no ser que es vulgui anar al lavabo.

9. La sortida de l’equipament es farà de forma esglaonada.

10. L’Ajuntament demana que sempre que sigui possible es comprin les entrades per internet. Es poden descarregar al mòbil. En tot cas, la taquilla del Principal està oberta en el seu horari habitual i es recomana pagar en targeta. Totes les persones que comprin entrades de forma presencial s’han de registrar per poder-les localitzar en cas de necessitat.

Fora d’aquestes instruccions queden l’Estruch i La Vela, que no programen res de moment perquè, segons informen fonts municipals, “les instal·lacions d’aire permeten un aforament molt baix de públic i fins que no estigui resolt, no es poden fer activitats al teatre o a La vela”. Així que, de moment, l’Estruch encara està posant les seves instal·lacions a punt. Pel que fa a LaSala, la setmana vinent presentaran la programació.

Pel que fa als equipaments privats, el Teatre del Sol, el Teatre Sant Vicenç i altres sales com Belles Arts, l’Alternativa Teatre o La Quartera preparen la temporada. La Cava Urpí ha suspès la seva temporada de tardor a la recerca d’un espai amb millor capacitat.

Foto portada: la platea, plena de públic, abans de la platea en un concert de l’OSV l’any 2019. Autor: OSV / cedida.