Dibuixos d'Agustí Masvidal.

La Universitat de Lleida cataloga l’obra de l’artista sabadellenc Agustí Masvidal

El Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida (CAEM) ha començat la catalogació i l’estudi a fons de l’obra del conegut farmacèutic i artista sabadellenc, Agustí Masvidal i Salavert (1920 – 2000), qui va deixar, després de la seva mort, un extens llegat d’elevat valor artístic i documental.

Aquesta catalogació permetrà posar en valor la figura d’Agustí Masvidal en el panorama artístic català i nacional, per difondre la seva important producció, tot fonamentant i consolidant el reconeixement de la seva qualitat en els circuits acadèmics.

El CAEM creu interessant fomentar l’estudi i la recerca de l’obra d’Agustí Masvidal, a través de treballs i investigacions dins el panorama autonòmic i nacional, i presentar la seva figura dins l’àmbit acadèmic i institucional com una figura referencial en la il·lustració catalana del segle XX, tot i permetent un major coneixement de la seva vida i obra als investigadors de l’àmbit de la història de l’art.

Qui era Agustí Masvidal?

Masvidal es va dedicar professionalment al món de la farmàcia i era conegut a la ciutat de Sabadell no només per haver il·lustrat de forma singular l’aparador de la seva farmàcia situada a la Rambla de Sabadell, sinó que també va ser un prolífic dibuixant i pintor de prestigi.

L’artista sabadellenc va il·lustrar durant anys la secció de botànica de la revista Integral i va ser autor i/o coautor de diverses publicacions de tema local i comarcal, com els llibres Del torrent de la Tosca, Feines i oficis i tipus populars de Sabadell o De les eixides o el compendi d’obra il·lustrada de tot el patrimoni del Romànic del Vallès, d’alt valor documental així com el Via Crucis de l’Esglèsia de Bagergue a la Vall d’Aran, entre d’altres.

En solitari, va publicar 143 places de Sabadell, fet que li va conrear molta simpatia entre els ciutadans de Sabadell que l’observaven, assegut al seu emblemàtic tamboret, com plasmava amb notòria qualitat i precisió una realitat del paisatge urbà que a hores d’ara esdevé el testimoni més fidel dels que es compten per rememorar la morfologia de la ciutat.

Masvidal fou soci i col·laborador de diverses entitats sabadellenques de caràcter cultural, com la Fundació Bosch i Cardellach, les Agrupacions Professionals Narcís Giralt, l’Agrupació de Pessebristes, els Amics dels Goigs, el Museu d’Història de Sabadell o l’Acadèmia de Belles Arts. Va obtenir el Primer Premi de Dibuix de la Biennal de l’Acadèmia de Belles Arts el 1969 i va ser un intens col·laborador dels mitjans impresos de comunicació local.

Reconeixement pendent

La ciutat homenatjarà la figura d’Agustí Masvidal, amb la construcció d’una plaça que porta el seu nom.  La plaça que ja està prevista en el nomenclàtor de Sabadell estarà situada molt a prop de la nova estació dels FGC de la Creu Alta, propera a l’Eix Macià.

Foto portada: dibuixos de l’artista sabadellenc.

Comments are closed.