Benvinguts a Cramòvia. Autor: David B.

L’Alternativa Teatre estrena temporada amb ‘Benvinguts a Cramòvia’

La temporada teatral sabadellenca és a punt de començar, i de fet el tret de sortida “oficiós” serà la gala de la STA, el proper dijous 21 de setembre al Teatre Principal, amb les localitats exhaurides.

En breus dies, Joventut de la Faràndula, el Teatre Sant Vicenç i El Ciervo Teatre comencen les seves programacions pel curs 2017-2018.

La sala de sofà-teatre del carrer Marià Aguiló del barri de Gràcia s’ha avançat uns dies a la resta d’equipaments culturals i ha arrencat la temporada amb Benvinguts a Cramòvia, un espectacle humorístic basat en el llibre de contes no infantils de l’autor sabadellenc David Vila i Ros titulat Ni ase ni bèstia. Aquest muntatge es va estrenar al mes de juliol en el marc del festival 30 Nits, en aquella ocasió a l’Espai Àgora. Ara, amb alguns retocs del guió que acompanya els contes, es presenta a l’Alternativa aquest cap de setmana (dissabte 16 i diumenge 17 de setembre).

Benvinguts a Cramòvia. Autor: David B.
Un moment del muntatge a l’Alternativa Teatre. Autor: David B.

La companyia sabadellenca KGB formada per David Benedicto, Montserrat González i Edu Beltran, especialment creada per aquest muntatge,  plantegen Benvinguts a Cramòvia sota la falsa premissa d’una denúncia de plagi de contes. Fingint-se representants del “Ministeri d’Assumptes Exteriors i Interiors de Cramòvia”, acusen l’autor sabadellenc d’haver copiat els contes tradicionals cramovins. En aquesta ocasió, la introducció s’ha vist reforçada per la projecció d’un vídeo que mostra la detenció de l’escriptor a mans d’aquests funcionaris. Al mes de juliol la presentació va comptar amb la col·laboració a escena del propi David Vila, en aquesta ocasió absent del directe però present a través de la projecció.

Un cop posat el públic en situació, l’espectacle va desgranant el recull de contes escollits, amb poca escenografia i atrezzo però amb detalls molt cuidats com en el cas de la història titulada Hostes vingueren. A destacar també un magnífic treball d’il·luminació a càrrec de Jordi Silvestre, que ressaltava en cada moment el protagonisme de cadascun dels personatges involucrats.

Tot i que al llibre original els contes són independents entre sí, la companyia KGB els ha lligat a través d’un fil conductor que trenca la rigidesa i el formalisme de les lectures teatralitzades, entrant i sortint del text escrit i acompanyant-lo amb intervencions d’autoria pròpia, fent interactuar els personatges entre sí i amb el colofó final d’un sketch tipus Impro Show que ha estat molt ben rebut pel públic. La selecció inclou des de microcontes d’una sola frase a contes més llargs, tots passats pel tamís de l’humor surrealista (Amb bona voluntat o Tornem-hi en serien dos exemples) i en alguns casos, fregant la ciència-ficció, com el titulat D’un en un si us plau . Hi ha també espai pel Monstre Joan, el primer de la trilogia d’aquest entranyable personatge (l’únic conte pròpiament infantil de tot el recull). A la darrera edició del festival Vet Aquí Sabadell la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va explicar el més recent dels contes publicats d’aquesta trilogia. I com és habitual en l’autor, una bona dosi de reivindicacions i d’humor negre, com a Informació d’última hora o a La ventafocs, el besuc prussià i la John Birch society.

L’únic conte que no pertany al llibre Ni ase ni bèstia sinó al més recent de l’autor, Roba Estesa, és Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, basat en el topònim més llarg d’Europa. Aquest conte fou creat per David Vila a petició expressa de la companyia KGB.

Proper espectacle

El proper muntatge a l’Alternativa serà els dies 30 de setembre i 1 d’octubre , titulat Parejas Imperfectas, quatre divertides històries de relacions personals que compta al seu repartiment amb l’actriu sabadellenca Lídia Coll.

Foto portada: un moment del Benvinguts a Cramòviaa l’alternativa. Autor: David B.