Artèxtil - dibuix. Autor: David B.

L’Artèxtil es converteix per un dia en un estudi de dibuix

Aquest dissabte una trentena d’aficionats al dibuix han trobat el seu espai per plasmar alguns dels racons més emblemàtics de la fàbrica tèxtil sabadellenca Artèxtil.

Aquesta trobada matinal de dibuixants respon a la col·laboració entre membres de l’Escola Illa, l’associació Urban Sketchers Barcelona i la comunitat Dibuixem Sabadell, que està formada en gran part per exalumnes de l’Escola Illa que cada mes es reuneixen en diferents indrets amb l’objectiu de dibuixar i compartir experiències.

El matí de dibuix s’ha iniciat amb una visita a les instal·lacions de la fàbrica Artèxtil a càrrec de Joan García-Planas, amb la intenció de donar a conèixer la història d’una de les fàbriques més emblemàtiques de Sabadell i al mateix temps començar a estriar els motius a dibuixar de les diferents sales i espais de la factoria.

Un dels participants en la matinal de dibuix, membre de l’associació Urban Sketchers Barcelona i vinculat al grup Dibuixant Sabadell, Víctor Swsky, ha apuntat que “l’espai ens ha semblat sorprenent perquè no t’esperes trobar tot el què ens hem trobat aquí. No sabíem que trobaríem tantes coses interessants i ha estat una gran sorpresa. Aquest espai el coneixia amb les màquines en funcionament quan era petit, però ara és una altra cosa, no té res a veure”.

Artèxtil - dibuix
Dibuixants dins de la fàbrica, aquest dissabte. Autor: David B.

El professor dels Tallers d’Art de l’Escola Illa, Oriol Vilapuig, ha explicat que “aquesta trobada es realitza amb la voluntat de fer una comunitat de dibuixants, on el dibuix articula una experiència de coneixement”.

Cada mes es fan diferents sortides i aquesta és una manera també de trobar-nos a través del dibuix i endinsar-nos dins la memòria històrica d’un lloc. El dibuix no només és un resultat, sinó que també és un vehicle per conèixer la història, vincular-te amb l’espai i amb el lloc. Ens semblava que venir a aquest espai de memòria que és la fàbrica Artèxtil era una manera també d’entrar-hi”, ha assegurat Vilapuig.

Per la seva part, Joan Garcia-Planas, ha explicat que “ens van demanar poder accedir a la fàbrica, ja que és un element patrimonial i arquitectònic de la ciutat d’un cert interès. I avui han vingut a dibuixar els raconets que més els hi ha agradat a cada participant”.

Swsky, ha apuntat que “aquesta activitat s’engloba també en el moviment ‘Urban Sketchers’ que existeix a nivell mundial i que el va crear Gabriel Campanario, un periodista català que viu als Estats Units. Arrel de la seva afició al dibuix, s’ha creat tot un moviment de gent que sortim al carrer i expliquem el que veiem”.

Tanmateix, Vilapuig, assegura que “el dibuix sempre et dóna una pausa i és una manera molt interessant de relacionar-te amb les coses. Avui hem estat una hora contemplant aquest espai mentre dibuixem”.

Com aquest espai és tan gran i els hi ha agradat tant, tornaran un altre dia per poder seguir dibuixant”, ha afegit Garcia-Planas.

Al final de la sessió els participants han compartit els resultats dels dibuixos, així com els diferents punts de vista i les experiències personals viscudes dins d’aquest espai, que després compartiran amb la resta d’usuaris de la xarxa.

Foto portada: infants dibuixant en una de les sales de l’Artèxtil de Sabadell. Autor: David B. 

Comments are closed.