Exposició Fotos en família. Autor: David B.

L’Espai Cultura torna a obrir portes amb dues noves propostes

Després de mesos amb les portes tancades degut a la pandèmia de la Covid-19, concretament des de l passat mes de març, l’Espai Cultura Fundació 1859 torna a obrir les seves portes al públic a partir d’aquest dimarts amb dues propostes expositives.

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement i Fotos en família son les dues primeres exposicions post-Covid que obriran les seves portes a partir d’aquest dimarts.

La mostra sobre Vilacasas, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i comissariada per Joan Gil Gregorio, revisa l’obra d’un dels artistes catalans més destacats de l’abstracció. En ella s’hi poden veure una cinquantena de peces provinents de museus i col·leccions particulars amb l’origen de les quals se situa en el període 1956-1970. Amb imatges de Palimetries, compostes de línies i configuracions espacials que fan del gest matèric el seu tret més denotatiu: un llenguatge proper al constructivisme abstracte i els sistemes laberíntics executat damunt de suports ben diferents (tela, poliestirè, paper, ceràmica o estructures metàl·liques…), tothora partint del concepte de trama urbana com a base de la composició d’uns espais en construcció permanent.

Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement
Joan Vilacasas: una mirada informalista. En el centenari del seu naixement. Autor: David B.

 

Pel que fa a la segona proposta, Fotos en família, organitzada per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i comissariada pel fotògraf Pep Parer, permet al visitant seguir un recorregut cronològic que va des dels inicis de la fotografia fins a la dècada de 1950, tot just quan apareix la fotografia en color a les llars dels aficionats de Catalunya.

La fotografia d’aficionat ha estat el veritable motor de la indústria fotogràfica, que va anar millorant i abaratint les càmeres i els processos necessaris per apropar la fotografia a tothom. La mostra està dividida en quatre àmbits: Els primers retrats a l’estudi fotogràfic (segle XIX), Començant un nou segle: la càmera entra a casa (dècades 1890-1910), Període d’entreguerres: la fotografia de la gent (dècades 1920-1930), i La postguerra: els anys foscos (dècades 1940-1950).

Foto portada: un espai de la mostra Fotos en família. Autor: David B.