Foto portada: els autors del llibre 'Catalunya any zero' al Museu d'Història. Autora: Alba Garcia.

Es presenta ‘Catalunya any zero’: la crònica visual de la desfeta del 39

Catalunya any zero. Crònica visual de la desfeta és un llibre amb imatges mai vistes, algunes de les quals són de Sabadell. Aquest dimecres s’ha presentat al Museu d’Història en el marc del programa de memòria històrica local. És un repàs a la destrucció física i emocional de la societat després de la Guerra Civil i la victòria franquista. 

L’han presentat els autors, els historiadors David Gesalí i David Iñiguez, que tenen una llarga trajectòria tot sovint compartida en l’estudi de la guerra a Catalunya. Són coneguts també com els dos Davids vinculats a la Universitat de Barcelona i a l’Associació d’Aviadors de la República. En el seu darrer volum mostren l’estat de Catalunya i la seva ciutadania a finals de 1939, quan les tropes franquistes van anar entrant a les ciutats catalanes.

A Sabadell ho van fer de forma organitzada el 27 de gener de 1939, entrant a la ciutat amb les tropes feixistes italianes per l’actual carrer de Calderón, passant per davant del Mercat Central i dirigint-se a la Rambla, on tot just a la confluència amb l’actual carrer d’Àngel Guimerà, es va pronunciar la famosa missa de la victòria de mossèn Mateu. Tot entre curiosos.

Italians entrant a Sabadell. Autora: M.Francone.
Italians entrant a Sabadell. Autora: M.Francone.

Catalunya any zero és eminentment un volum fotogràfic amb imatges preses des del bàndol franquista o dels membres de la Legió Còndor, així com d’italians. Hi ha imatges locals: es veuen infants de Sabadell fent cua per recollir caramels de les mans dels soldats alemanys i l’entrada de les tropes feixistes a la ciutat. Però a les imatges se les acompanyas de narracions de soldats i civils del bàndol republicà que van viure els tres anys de la guerra. Segons els seus impulsors, el llibre marca el punt més baix de Catalunya. D’aquí el títol: Catalunya any zero, amb ressonàncies del film de Bernardo Bertolucci Alemanya, any zero. 

Nens demanant llaminadures als soldats alemanys de la legió Còndor, a Sabadell.  / ARXIU ÁNGEL SÁNCHEZ
Nens demanant llaminadures als soldats alemanys de la legió Còndor, a Sabadell. / ARXIU ÁNGEL SÁNCHEZ

David Gesalí és funcionari del cos de Bombers i autor de més d’una dotzena de llibres sobre la guerra civil. Per la seva part, David Íñiguez és professor associat de la UB i ha escrit una quinzena de llibres sobre la Guerra Civil espanyola.

Foto portada: els autors del llibre ‘Catalunya any zero’ al Museu d’Història. Autora: Alba Garcia.