Llibre Festes Majors. Autor: David B.

La història de les festes de Sabadell, recollida en un llibre

El Casal Pere Quart ha acollit la presentació del llibre Les festes de Sabadell, escrit per la catedràtica Marta Ibáñez i que va escriure arran de la concessió de la beca Miquel Carreras el 1998.

El llibre d’Ibáñez fa un recull de les festes de la ciutat des de mitjan del segle XIX fins a la Guerra Civil, fent especial èmfasi en la Festa Major, però també tractant les festes de diferents barris o les festes del pas de l’any. El llibre es va escriure fa anys, però ha estat guardat en un calaix fins ara, com ha explicat la regidora de Cultura, Montserrat Chacon.

“L’estudi de la Marta ha estat fonamental en el procés de reflexió sobre la Festa Major i per això s’ha publicat ara”, ha dit Chacon. Fent referència a aquesta tardança en la publicació, Amadeu Carbó, expert en festes populars i cultura, ha fet una comparació gastronòmica i ha dit que és “com el bon vi, que a les fosques ha madurat”.

Manual de les festes

Carbó ha remarcat que, tot i semblar un llibre local perquè tracta de Sabadell, és “un manual de la festa amb tots els ets i els uts”. “Reflecteix com han canviat les festes i que allò que aplega a tots els ciutadans és la festa”, ha dit Carbó, que coneix a l’autora des de fa anys i ha escrit el pròleg del llibre.

La pròpia Ibáñez ha explicat algunes de les anècdotes i la feina que va tenir en el moment d’escriure el llibre, quan es va passar moltes hores a l’arxiu de la ciutat, i ha agraït a l’Ajuntament actual perquè hagin decidit publicar-lo.

Record per Carme Forcadell

L’autora també ha volgut tenir un record per Carme Forcadell, ara empresonada a Alcalá-Meco, perquè “a l’any 2000 ja es va interessar per la publicació del llibre”, mentre que Chacon ha fet un recordatori per l’exconseller de Cultura Lluís Puig, qui “va participar en el procés de reflexió”.

L’alcalde de la ciutat, Maties Serracant, ha estat l’encarregat de cloure l’acte i ho ha fet recordant la funció de l’administració pública, que és “la de recollir la feina i conservar”, mentre que ha destacat la importància de tenir “una persona amb aquest interès i que ho faci per vocació” i que “cal fer una reflexió col·lectiva sobre les festes”.

El llibre es podrà comprar per Sant Jordi a la ciutat i l’autora firmarà exemplars.

Foto portada: un moment de la presentació. Autor: David B.