Josep-Ramon Bach

Mor el poeta i dramaturg Josep-Ramon Bach

El poeta i dramaturg sabadellenc Josep-Ramon Bach ha mort aquest dilluns als 73 anys. Bach mor amb obra pendent de publicar, com Eustace, que està en procés de maquetació per l’editorial Pagès. L’any 2015 va guanyar el premi Octubre de poesia, sent aquest un dels guardons més importants que va guanyar durant la seva carrera.

Bach va néixer a Sabadell el 15 de juny de 1946. Ha estat un escriptor de personalitat discreta però amb una sòlida trajectòria, i prolífic, amb més de 30 obres publicades, vinculat a la sabadellenca Fundació ARS, que edita Quadern. Va començar a la revista Riutort, iniciativa cultural d’Andreu Castells.

I una de les seves principals aportacions més personals va ser crear el personatge de Kosambi a partir del seu llibre L’ocell imperfecte. Una mena d’alter ego de Bach, on un narrador d’influències orientalistes apareix a moltes de les seves obres. El seu darrer llibre publicat, Caïm, va rebre el premi Crítica Serra d’Or de poesia. Fa dos anys, al 2018, es va recollir la seva obra poètica fins l’any 1993 al volum L’instint. Les mostres de condol s’han fet evidents a través de les xarxes socials.

Josep-Ramon Bach. Foto: @omnium via Twitter.