Foto portada: Xavier Vidal.

L’escriptor Xavier Vidal presenta un multipremiat recull de contes

El periodista i escriptor valencià Xavier Vidal presentarà el proper dimarts 17 d’abril a les 20 hores al pati de l’Alliance Française de Sabadell el seu nou llibre L’home que no sabia escriure cartes d’amor. L’elecció del lloc no és casual, ja que Vidal exerceix com a professor de narrativa en la modalitat de conte curt en aquest emblemàtic edifici, gràcies a la col·laboració entre l’Alliance Française i Escriptorium.

L’acte estarà presentat per Hélène Vietti, directora de l’Alliance, i seguidament l’autor llegirà alguns fragments seleccionats i comentarà diversos aspectes dels mateixos. A més, per  arrodonir la presentació, el grup LuiSara y Javier interpretaran diversos temes relacionats de manera més o menys directa amb els fragments escollits.

L’home que no sabia escriure cartes d’amor consta de nou relats, cadascun d’ells guanyador d’un premi en certàmens arreu del territori català: des de Puigcerdà fins a Capdepera i des de Terrassa fins a La Selva del Camp

Tot i haver estat escrits separadament  i sense ànim de crear una unitat temàtica, els nou contes del volum tenen en comú el món tecnològic, Internet, xarxes socials o aparells intel·ligents, amb els seus punts positius i també els negatius, com la pèrdua de la privacitat o el mal ús de la tecnología com explica el conte El mapa i el desig. El tema no és aliè al propi autor, ja que a banda d’escriptor és  responsable de xarxes socials en la productora Lavinia Audiovisual pel programa de TVE Torres en la cocina i reporter del diari Ara en temes de tecnologia digital. En paraules de l’autor:

“Dilemes morals, ambicions obscures, passions inabastables o revenges irrefrenables són el moll de l’os de les trames i el motor del comportament dels personatges”.

Algunes de les històries tenen protagonistes com un policia poc convencional que ha de decidir entre la vida i la justícia; un vell pagès que descobreix en l’herència digital de l’esposa un terrible secret; una professora  que s’endinsa en la memòria per reconstruir-se els records; un científic que s’atreveix a usar un ordinador per conquistar la dona que estima; un documentalista gris i trist que troba una funció oculta en el programa de retoc fotogràfic que li pot canviar la vida; o la pèrdua d’un telèfon intel·ligent que acaba en una relació sentimental inesperada.

Per fer la selecció dels relats que composen el llibre, Vidal va optar pel lligam comú de que tots ells havien estat premiats. No obstant, “Després, rellegint-los,vaig veure l’altre element comú, la
tecnologia”- confessa.

Qui és Xavier Vidal?

Xavier Vidal ha guanyat diversos premis com a escriptor, tant en la modalitat de novel·la com de relats curts. Al seu currículum destaquen títols com No em pregunteu perquè i  La partida del Cagat, guanyadora del Premi Joan Santamaria de Novel·la i Un món a tres columnesEls elefants interiors, guanyadora del Premi 7Lletres de Narrativa i Destins Inesperats  guanyadora del premi Recvll de Blanes.
Ha guanyat, a més, diversos premis de narració curta, com ara el de Narrativa de Gràcia, el Sant Jordi de Llagostera, el Lletraferit 2014, el Puig i Ferreter de la Selva del Camp, el Joan Marqués Arbona de Sòller, el Domingo Fins de Montcada i Reixach, la Rosa d’Argent de Puigcerdà, el Ploma de Ferro de Capdepera, el Valerià Pujol de Premià de Dalt o el de Ferran Canyameres de Terrassa, entre d’altres.

En la seva faceta periodística ha estat productor, redactor, guionista i cap de redacció de diversos programes de ràdio (La Ventana, Versió Rac 1, El Matí de Catalunya Ràdio), televisió (Crónicas Marcianas (Telecinco), Banda Ampla i Còmics (TV3) o Torres en la cocina (TVE).

Foto portada: Xavier Vidal. Autor: cedida.