Orquestra Simfònica de les Joventuts Musicals de Sabadell. Autor: cedida.

‘L’Òpera… bufa!’ porta Mozart, Beethoven i Dvořák al Fresc Festival

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

La secció de vent fusta de l’Orquestra Simfònica de les Joventuts Musicals de Sabadell oferirà el seu primer concert en el Fresc Festival. Els músics interpretaran peces de Mozart, Beethoven i Dvořák.

El concert L’Òpera… bufa! es farà el dijous 29 de juny a l’Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura. Els intèrprets seran els músics d’instruments de vent de l’Orquestra, que recentment ha iniciat la seva activitat. L’acte tindrà dues parts i està previst que duri una hora. El director de la secció de vent de l’Orquestra Simfònica de les Joventuts Musicals de Sabadell, Frederic Oller, afirma que la primera part del concert “és l’òpera com diu el títol, amb un recull de Les Noces de Fígaro de Mozart, que són fragments amables, de com a màxim quatre minuts, en farem 12, és una melodia bonica rere una altra melodia bonica. I la segona part és més simfònica, de concert, més seriosa, de música cambra”, amb les interpretacions del Rondino en Mi b major de Beethoven i la Serenata op 44 de Dvořák.

Les Noces de Fígaro, de W. A. Mozart

Oller ha explicat a iSabadell que en aquest cas no es tracta dels arranjaments originals sinó dels de Johann Nepomuk Wendt, un músic que tocava l’oboè en l’època de Mozart i que, de fet, havia treballat amb ell. Per tant, aquestes composicions “segurament van ser supervisades per l’artista i van rebre el seu vistiplau, perquè eren d’un dels seus músics”, assegura el director de la secció.

Els diferents fragments seleccionats de l’obra els interpretaran dos oboès, dos clarinets, dos fagots i dues trompes. Segons Oller, tractar framents d’òpera amb instruments de vent és un aspecte que “s’ha anat perdent: quan feien les grans obres, també feien versions per pocs instruments perquè tot això anés sonant a les festes, els bars… per la ciutat. En aquella època no hi havia ràdios, televisions ni res de tot això, i aquests fragments eren els tràilers de l’època, i així aconseguien que Les Noces de Fígaro s’escoltessin per Viena”.

El director de la secció de vent afegeix que des de l’Orquestra “ens ha agradat fer aquests fragments de Les Noces de Fígaro perquè potser és el que ens sona més, el que és més popular i és realment bonic de sentir amb vuit instruments de vent en directe” que es trobaran dalt de l’escenari.

Rondino en Mi b major de L. W. Beethoven i Serenata op 44 de A. Dvořák

La segona part del concert està pensada per ser “més simfònica, de concert, més seriosa, de música cambra”, en paraules del seu director. A diferència de la primera part, en aquesta ocasió les obres seran les originals. En primer lloc, un Rondino de Beethoven, “molt bonic, molt romàntic, més tranquil, potser no és el típic Beethoven però és una obra d’una bellesa increïble”, segons Oller. La segona obra ha estat escollida perquè representa totes les etapes musicals d’Antonín Dvořák,”és un gran Dvořák, és la 44 ja, una obra relativament madura pel compositor, on surten tots els seus trets característics, està molt ben instrumentada i el que aconsegueix fer amb els instruments és molt bonic, és una gran obra”. Una peca que interpretaran onze músics, amb nou instruments de vent i dos de corda: un violoncel i un contrabaix.

Oller ha assegurat que el lloc on es farà el concert és “una molt bona elecció, és probablement molt semblant a on es feia, en parcs i en festes. Per tant, recreem bastant bé la idea que es volia”, amb l’objectiu d’acostar la Viena de Mozart, Beethoven i Dvořák a la ciutat de Sabadell.

FITXA TÈCNICA

Nom: L’Òpera… bufa!
Companyia: Joventuts Musicals de Sabadell.
Gènere: Música.
Data: 29 de juny del 2017.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 15 euros. Socis de Joventuts Musicals de Sabadell: gratuït.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: L’Orquestra Simfònica de les Joventuts Musicals de Sabadell. Autor: cedida.