El Cesk Freixas més íntim, al Fresc Festival

El cantautor català Cesk Freixas ha visitat el Fresc Festival per presentar el seu darrer treball, Festa Major, un disc conceptual sobre la temàtica de la Festa Gran dels pobles. Freixas compleix 15 anys sobre els escenaris – en té 35- i ho celebra amb una gira.

Acompanyat del també guitarrista Víctor Nin, i amb la col·laboració de l’escriptor sabadellenc Roc Casagran – amb qui ja ha posat en comú diversos espectacles- Freixas s’ha guanyat els aplaudiments del públic en un concert intimista, despullat d’artificis però plenament efectiu, a l’estil dels cantautors emblemàtics del nostre país i d’arreu. De fet, avui dia ja es pot dir que Freixas és un dels cantautors més importants en llengua catalana, a l’alçada de molts dels que el van precedir. L’espai OFF, més petit que l’amfiteatre, ha resultat ideal per aconseguir el to de proximitat que les cançons requerien. El disc físic, per cert, en edició limitada de només dos mil exemplars fets a mà, té una presentació d’allò més original – i ecològica, car tots els materials emprats són sostenibles-. A mode de caixeta de records, inclou, a més del CD, postals fetes a mà que representen cadascuna a una de les cançons que el composen, i alguna altra sorpresa. Un detall de col·leccionista que de ben segur haurà fascinat els amants dels objectes de disseny original.

Com és habitual, particularment en aquest estil de música, les cançons abasten dues temàtiques centrals: les vivències personals – felicitat, com el naixement de la seva filla, dol, com la mort del seu pare, que també ha estat present a una dels darrers temes de la nit, canvis…- i la situació política i social d’un temps i un país. Ambdues tenen un protagonisme essencial en les lletres de Freixas, que sense pèls a la llengua descriu les seves emocions i pensaments davant el públic en un concert de noranta minuts que ha deixat amb bon regust de boca al públic assistent.

Cesk Freixas. Autor: David B.
Cesk Freixas. Autor: David B.

Per mencionar alguns dels temes interpretats, Freixas ha obert el concert amb Vull sentir la vida del disc Protesta (2014), seguit de Sembreume la llibertat, extret de La dels qui t’esperen (2009), un tema dedicat a la lluita ecologista contra la línia d’alta tensió MAT, un afer que va sacsejar algunes poblacions de la Catalunya central ja fa deu anys. També han sonat, entre d’altres, Revetlla, d’aquest darrer disc Festa Major (a la versió original hi col·labora la cantant Beth Rodergas) -com a curiositat, els tretze títols que composen aquest darrer àlbum es composen d’una sola paraula-, i després d’un cover de Què volen aquesta gent? ha pujat a l’escenari Roc Casagran, que ha llegit alguns dels seus versos mentre Freixas ha versionat Al vent, de Raimon, i L’Estaca de Llach.

Un dels poemes de Casagran, Inventari de casa, ha donat peu a una dedicatòria a Jordi Cuixart. Seguidament, Les cançons lliures de l’àlbum Les veus dels pobles lliures (2006), i un preciós poema de Casagran dedicat al seu fill Far, uns versos convertits en cançó de bressol. Tampoc ha faltat el poema dedicat a Lluis Companys, amb el qual l’escriptor sabadellenc s’ha acomiadat del públic. Freixas, però, ha continuat el recital amb Potser per tu, i Aquí, la bellesa i la dignitat ambdues del disc Proposta (2017), i el que potser és el tema més conegut del cantant, La petita rambla del Poble Sec, un tema que tot i tenir deu anys -pertany al disc La dels qui t’esperen– continua fresc a la memòria col·lectiva, com ho demostra el fet que el públic l’hagi corejada ple d’entusiasme. També ha sonat Tronada, del darrer disc; i per acabar el concert, La Intensitat (Protesta, 2014) i la preciosa Heura, nom de la seva filla i extreta també de Proposta (2017) han estat els temes que han tancat el concert.

Foto portada: Freixas i Nin, en un moment de l’actuació. Autor: David B.

Comments are closed.