Concert Oxfam 2020 Paquito Groove Band

Èxit del tradicional concert d’Oxfam Intermón

  • L’entitat recapta 3.300 euros per als infants de Guatemala.
  • La Paquito Groove Band omple de funky la Faràndula.

Un referent, tal i com a remarcat la cap responsable de campanyes d’Oxfam Intermón, Àngels Preixens, és ja aquest concert que omple any rere any la Faràndula. Tretze anys de música lligats a causes solidàries, la majoria oblidades, i que els representants de l’entitat sabadellenca volen que siguin visibles a la ciutat. Aquest any, volen alertar de la greu situació dels infants a Guatemala, com a conseqüència de la sequera causada pel canvi climàtic.

L’Àngels Preixens ha sortit a l’escenari per a agrair la tasca de patrocinadors, de l’Ajuntament de Sabadell, de l’Ateneu del Món i dels col·laboradors de la fila 0. Ha volgut fer palesa la continuïtat d’aquest esdeveniment que ha esdevingut ja un referent no només a Sabadell sinó arreu. Preixens ha donat dades esfereïdores sobre la malnutrició dels nens i nenes menors de cinc anys a Amèrica Central, especialment a Guatemala que és on treballa Oxfam Intermón. El canvi climàtic està al darrera d’aquesta situació i, com si no ho sabéssim prou, ha sentenciat que “afecta més a qui menys tenen”. En el seu discurs, Preixens ha volgut destacar la feina feta en aquell racó del món que té com a base la formació, l’entrega de llavors, d’eines, d’aliments i la detecció dels casos més greus. També la implicació amb altres entitats per tal d’exigir al govern de Guatemala accions per reduir i alleugerir al màxim aquesta situació que pateixen els infants. S’ha preguntat si tota aquesta feina serveix d’alguna cosa i el Lucas i la Josefa han explicat l’abans i el després de l’arribada d’Oxfam Intermón als seus pobles en uns vídeos on ha quedat novament palesa l’emergència climàtica.

Pel que fa al concert, la Paquito Groove Band ha sorprès amb melodies funky i Rhythm and blues, però també algun blues, que han captivat els espectadors que omplien la Faràndula. El seu líder, el sabadellenc Marc Ruiz, ha barrejat temes propis amb versions de clàssics, i ho ha fet en català, castellà i anglès. El ritme sincopat de la música ha anat de la mà de temes plens de petites històries, com les dedicades al seu fill i al seu avi Moisès Alguersuari. Del primer, ha explicat com li va venir a la ment una cançó mentre el nen pujava a la teranyina en forma de castell situada al capdamunt del parc Catalunya. Malgrat la seva aparent timidesa, el Marc Ruiz ha empatitzat amb els presents, recordant el perquè d’alguns temes. També ha explicat l’origen del “Paquito”, que va ser durant un viatge a Cuba.

Durant més d’una hora, la Paquito Groove Band ha anat descobrint temes dels tres àlbums que la formació té editats i on n’han destacat tres: el dedicat al seu avi, amb una finíssima introducció del piano, amb entrades suaus dels altres instruments de la banda, un altre anomenat Sr. Funky i el més espectacular, al meu entendre, un en el que denuncia la mort de milers de persones a la Mediterrània, amb la base del famós tema de Jesus Christ Superstar on Judes li retreu a Jesucrist la seva feina. Ruiz fa el mateix, amb unes lletres dures, on li pregunta el perquè d’aquest drama. Els músics han estat espectaculars, especialment el saxo, Artem Zhuliev.

El coordinador d’Oxfam Intermón, Francesc Vives, ha agraït novament a tots els col·laboradors la feina feta i, com cada any, ha anunciat la recaptació del concert, 3.300 euros. Però la música ha continuat després amb un Marc Ruiz que ha anat a més i que ha demostrat la força d’un grup que s’ha fet mereixedor d’un reconeixement que ja traspassa fronteres. La seva versió del tema Sunny de Boney M. ha estat un dels millors en la part final de l’espectacle. La fusió bona música-solidaritat ha estat una feliç aposta d’Oxfam Intermón per tal d’augmentar el nivell musical a la nostra ciutat. Tan de bo no s’hagués de fer més. Això significaria que al món s’han acabat les injustícies, la fam… Però no sembla que això pugui esdevenir.

Foto portada: un moment del concert. Autor: David B