OSV. Autor: David B.

La galàxia de la Simfònica

  • Nou èxit de l’OSV amb música de pel·lícules.
  • L’actor Iván Morales condueix un relat musical ple de sensibilitat.

Nou èxit de l’Orquestra Simfònica del Vallès en programar un concert on la música de pel·lícules famoses ha fet recordar imatges i actors, moments icònics i històries permanents. El públic, que ha omplert La Faràndula, ha gaudit d’un espectacle que ha incorporat novetats amb l’objectiu de fer-lo encara més complet.

La Faràndula s’ha tornat a omplir per sentir “la música de les nostres vides”, com s’anomena ja a les bandes sonores de pel·lícules. Un públic molt divers, intergeneracional, ha ocupat les butaques del teatre amb la intenció de gaudir d’una música que ja fa un lustre que s’ha posicionat en les orquestres més importants del país. La necessitat d’atraure un espectador més jove, ha fet que nombroses formacions musicals incorporin aquestes petites melodies que, cal dir-ho, romanen a les nostres memòries juntament amb les imatges de les pel·lícules. Així doncs, s’han vist els habituals de la Simfònica, però també pares joves amb els seus fills. L’èxit estava assegurat.

L’espectacle ha començat amb la sorpresa d’una nova eina audiovisual molt valorada pel públic a la sortida. Una pantalla gegant darrera els músics projectava imatges, no només de les pel·lícules la música de les quals s’interpretava, sinó dels propis músics de la Simfònica, amb una claredat força digna i amb plànols concrets de solistes i de part de l’orquestra. Com tots sabem, la situació de la platea, enfonsada, impedeix veure els músics en concret i, per tant, aquesta idea ha estat ben acollida.

OSV. Autor: David B.
Un moment del concert. Autor: David B.

Pel que fa al concert, en la primera part s’han sentit melodies no gaire conegudes, com les de Frankestein, de Patrick Doyle, un prolífic compositor escocès famós per la música vocal i especialment per la de Harry Potter y el cáliz de fuego. Igualment poc interpretada, la de Fahrenheit 451 de Bernard Herrmann, pel.licula de 1966 dirigida per François Truffaut o Cocoon, de James Horner. Per acabar la primera part, la Simfònica ha triat el famosíssim tema de Jurassic Park, de John Willians, en un preludi del que hauria de ser la segona part.

L’actor, director i guionista català, Iván Morales ha acompanyat la Simfònica en aquest viatge musical, amb una història plena de sensibilitat i on ha sabut transmetre la màgia del setè art i la importància que pot tenir i té en les vides de les persones. Sota la base dels records de la seva infantesa i adolescència, ha complert el seu somni de ser astronauta i ha viatjat per un moment a la Terra per explicar la relació amb els seus pares, amb el seu pare especialment, i el lligam cinematogràfic que aconseguia moments de felicitat. Tot això acompanyat d’una molt bona posada en escena, amb una vessant teatral, amb fotografies, imatges projectades en gran i la participació còmplice del director de l’orquestra Rubén Gimeno.

La segona part ha mostrat una vegada més la força i la qualitat de la música de John Williams, un compositor ja mític i únic, les melodies del qual pertanyen ja al patrimoni de la humanitat. Música amb una forta càrrega emocional, difícil d’interpretar en molts moments, però amb una característica essencial: la seva particular manera d’unir música i imatge, de tal manera que, inexorablement, venen a la memòria els fragments de la pel·lícula mentre s’escolten les seves melodies. La Simfònica ha interpretat de manera esplèndida els fragments més coneguts de Superman, ET i Star Wars, però en destacaria la de Encuentros en la tercera fase, no només per l’acurada forma de tocar dels músics, sinó també perquè en la pel·lícula, la música apareix com a vehicle de comunicació i això, John Williams va saber-ho fer extraordinàriament.
Al final del concert, els aplaudiments han estat constants i sincers, vers una interpretació genial, i amb una simbiosi entre els músics i l’actor Iván Morales. L’experiència ha estat satisfactòria i l’estimat director Ruben Gimeno ho ha agraït amb somriures i una nova interpretació d’un fragment de La Guerra de las Galáxias.

El pròxim concert de la Simfònica, divendres, 30 de novembre, a les 20.30 hores amb música de Leonard Bernstein, Antonin Dvorák, Richard Rodgers, i una peça molt interessant del compositor japonès de música clàssica contemporània, Takashi Yoshimatsu, anomenada “Cyber Bird” Concerto for alto saxophone.

Foto portada: l’OSV interpretant una de les peces del concert. Autor: David B.

Comments are closed.