Concert Intermón Oxfam. Autor: David B.

Superat un nou repte d’Oxfam-Intermón

  • El tradicional concert solidari recapta 3500 euros.
  • Dani Alonso i la seva banda fan un recorregut per la música de pel·lícules.

Ja en son dotze les crides a la solidaritat que l’entitat Oxfam-Intermón ha fet a la ciutadania per tal de recaptar fons per les emergències oblidades. Divendres a la Faràndula, van aconseguir superar el repte perquè 62.000 nenes i nens poguessin rentar-se les mans. Tot plegat, amanit amb la magnífica actuació de nou músics dirigits pel polifacètic Dani Alonso.

Sabien que un gest tan senzill com rentar-se les mans pot reduir la mortalitat infantil en gairebé un 50 per cent? Aquest ha estat el tema central d’Oxfam-Intermón aquest any, amb l’objectiu de recaptar fons per poder ajudar a poblats on no hi arriba l’aigua potable, però especialment perquè milers de nenes i nens puguin rentar-se les mans i reduir la mortalitat de manera considerable, doncs la diarrea ara per ara causa estralls. Un simple gest pot salvar vides. La coordinadora de mobilització social, Àngels Preixens, ha volgut destacar aquest fet, recordant als presents que cal crear hàbits d’higiene entre la població infantil, tenint en compte que un de cada deu habitants de la Terra no té accés a l’aigua potable i que 4.500 milions de persones no disposen de canalitzacions, ni de latrines, ni d’eines per a aconseguir-les. Preixens ha agraït a les entitats que fan possible aquest esdeveniment anual el seu suport, especialment a l’Ajuntament de Sabadell, a Ràdio Sant Quirze i a l’Ateneu del Món, així com a tots els patrocinadors.

S’han pogut veure dos petits vídeos on ha quedat palesa la importància de l’arribada de l’aigua potable als poblats del Txad. En el primer, un dels col.laboradors de l’entitat, David Castellano, ha explicat les tasques de sensibilització en la higiene que es porten a terme en diversos punts del país africà; en el segon, Meheret, una dona d’Etiòpia, mostrava l’abans i el després de l’arribada d’aigua potable a prop de casa seva, amb un considerable canvi en tots els nivells.

Concert Intermón Oxfam. Autor: David B.
Concert a l’escenari de la Faràndula. Autor: David B.

Pel que fa al concert, val a dir que s’ha tractat d’un espectacle únic, segons les paraules d’un Dani Alonso, convertit en showman i dinamitzador durant més d’una hora i que ha dirigit una banda de nou músics, tots amb una trajectòria professional impressionant. Destacar-ne el saxofonista i clarinetista americà Adrian Cunningham, que ha sorprès l’auditori en una interpretació de Los siete magníficos i amb diversos temes cantats.

Han sonat melodies de pel·lícules com Rocky, Candilejas, El Llibre de la Selva, James Bond, The kid, La Volta al Món en 80 dies i La Guerra de las Galaxias. La banda creada per a aquesta actuació els ha interpretat d’una manera particular, amb improvisacions típiques del jazz, on els músics demostraven un domini absolut del seu instrument, amb girs ballables, típicament swing, que han agradat plenament als assistents. De fet, els nou músics sonaven en alguns moments com si es tractés d’una gran orquestra, especialment en les interpretacions de Los siete magníficos y La Guerra de las Galaxias, aquesta última amb una gran actuació del bateria Jean Pierre Derouard. Molt destacables també les intervencions dels saxofonistes Artem Zhuliev i Víctor de Diego, assidus en nombrosos festivals de jazz de tota Europa i reconeguts arreu. Dani Alonso ha sabut envoltar-se d’autèntics professionals de manera que feia temps que Sabadell no en rebia d’aquesta qualitat.
Impressionant ha estat també l’actuació de la ballarina ucraïnesa  Alina Sokulska. Tot i que es va iniciar ben petita en el ball clàssic, aviat va iniciar un camí d’experimentació que la va portar a acostar-se a ritmes com el hip-hop, el tap, el jazz, diversos ritmes llatins i tribals africans i el blues. A la Faràndula ha mostrat una sensibilitat i un domini del seu cos admirables, amb un mimetisme sensacional amb la música que anava sonant. La plasticitat de l’espectacle ha estat una de les sorpreses de la nit, i en això, l’Alina ha estat cabdal.

Per acabar, el coordinador a Sabadell d’Oxfam Intermón, Francesc Vives, ha tornat a agrair el suport d’entitats i particulars, mostrant-se satisfet pel fet d’haver arribat als 3500 euros nets de guany per fer efectiu el projecte programat. Poc abans, s’havia anunciat que s’havien superat les perspectives inicials d’arribar a 62.000 nens i nenes i que el nou repte se situava en els 100.000. Vives ha acabat la seva intervenció recordant-nos que un gest senzill, com és rentar-se les mans, al qual no donem massa importància en el món occidental, pot salvar milions de vides, incidint també en que cal continuar treballant per un món més just.

Foto portada: un moment del concert. Autor. David B.