Presentació Trabal. Autor: David B.

Presenten el primer volum de novel·les de Francesc Trabal

Aquest dijous la Biblioteca Vapor Badia ha acollit la presentació el llibre Novel·les (I), de Francesc Trabal, editat per Quaderns Crema.

A l’acte, hi han participat Sandra Ollo, editora de Quaderns Crema i els escriptors sabadellencs Clara Soley i Antoni Dalmases. La presentació ha comptat també amb la lectura de diversos textos de Trabal i d’un posterior col·loqui que ha girat al voltant de la figura d’aquest novel·lista, cronista i periodista sabadellenc que va formar part de la Colla de Sabadell, de la qual el 2019 es celebrarà el centenari de l’acte fundacional.

El volum que s’ha presentat aquest dijous recull quatre de les seves primeres novel·les L’home que es va perdre (1929), Quo vadis, Sànchez? (1931), Era una dona com les altres (1932) i Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon (1933). En les quatre obres defuig del realisme i el melodrama per “fixar el punt dolç de la vida a través d’un punt de vista personal […] basat en l’humor” tal com assegurava el propi autor.

El segon volum de novel·les es publicarà a la primavera del 2018, comptarà amb dues  novel·les més tardanes de l’escriptor, els títols Vals i Temperatura.

Trabal, narrador modern

L’obra de Francesc Trabal, narrador agosarat i brillant, és d’una modernitat intemporal. Va saber copsar, amb una ironia sagaç i un humor sovint absurd i corrosiu, la buidor i la insatisfacció en les relacions humanes dins la societat benestant de principis del segle XX, amb un estil elegant que combina el millor del classicisme i de l’avantguarda.

Foto portada: un moment de la presentació de Novel·les (I). Autor: David B.