El Bombeto

Quim Ribalta i Glòria Iniesta (El Bombeto): “El món de l’animació és un art increïble”

El Bombeto és el projecte de Quim Ribalta, animador i formador, i Glòria Iniesta, mestra de primària. A més d’aquesta activitat comuna també comparteixen la passió pel teatre, són actors habituals als muntatges del Ciervo i s’encarreguen de la formació i direcció dels tallers de teatre de juvenils i d’infantils respectivament, de l’entitat. I per si això no fos prou, també formen part de la banda Symphoniacs, especialitzada en música medieval, i la Glòria també participa a les actuacions dels Gegants.

El Bombeto va néixer l’any 2013 amb la idea d’apropar la cultura de l’animació als nens. Ribalta, format com a il·lustrador a l’Escola Massana i posteriorment com animador i que durant cinc anys va ser professor i cap d’estudis de l’Escola 9-Zeros de Barcelona va descobrir que hi havia una demanda  de tallers d’animació i va decidir embarcar-se amb aquest projecte amb l’ajuda de la Glòria, que per la seva formació com a mestra era el complement ideal per donar l’enfoc  didàctic als tallers adaptant-los públic infantil de diverses edats.  “Al principi ho sincronitzàvem tot molt, mesuràvem el temps, ho coordinàvem tot amb molta antelació… ara ens hem anat alliberant mica en mica i deixem que tot flueixi de manera més natural” – comenten. “Entre les nostres primeres feines van haver col·laboracions amb el Museu del Cinema de Girona o l’Animac de Lleida, però vam debutar a una galeria d’art barcelonina, La Place, i posteriorment vam fer uns tallers al Tantàgora, un espai fantàstic . No obstant, la nostra estrena “oficial” va ser al Desembre del 2013 a l’escola de primària Mestre Pla de Castellar del Vallès, on treballa la Glòria”- explica Ribalta.

El projecte El Bombeto els va tan bé que compten amb la col·laboració d’un tercer membre, en Jordi Ramoneda (qui recentment va estrenar-se amb èxit com a dramaturg amb Les empreses es barallaran per donar-te feina). A més d’actor i director, Jordi Ramoneda és guionista, i la suma de les aportacions dels tres integrants  dóna com a resultat una posada en escena per garantir la diversió i alhora l’aprenentatge dels participants.

D’on va sorgir el nom “El Bombeto”?
G.I.: En realitat era el nom del meu gat, i vam pensar que quallava bé amb la idea. Desprès un amic ens va fer el disseny del logo, inspirat en Georges Meliès, i vam triar el magenta pur com a color corporatiu perquè a mi m’agrada molt el rosa i és un color fàcil de reproduir, vistós i alegre.

En què consisteixen els tallers?
Q.R.: Tenim tallers purament d’animació, i tallers d’animació amb cinema. Als d’animació ens centrem en la tècnica, no parlem del llenguatge cinematogràfic, cosa que evidentment sí fem als de cinema. L’animació és pot aconseguir mitjançant diverses tècniques: llum, stop-motion, cut-out, pixil·lació… A vegades és el propi contractant qui et diu exactament quin taller vol, perquè coneix algun altre centre que ho ha fet abans i ha agradat, i a vegades som nosaltres qui presentem un projecte segons les característiques del grup, edat, objectius, en quin context s’emmarca… una de les experiències més divertides que he tingut va ser recentment a una escola bressol, nens molt, molt petits, als quals vam fer-los el taller de llum. S’ho van passar molt bé i jo vaig al·lucinar molt de veure com gaudien. Quan fem tallers de cinema utilitzem el chroma, que dóna molt de joc perquè els nens es puguin inventar tota classe d’històries, ja sigui a l’espai, al fons del mar, etc. Podem jugar a reproduir els efectes que emprava Georges Meliès… en fi, les possibilitats són enormes.

El Bombeto
Quim Ribalta i Glòria Inesta, després de l’entrevista. Autor: David B.

G.I.: En el cas dels tallers de llum, sempre és molt més interessant el procés que el resultat, però una de les nostres prioritats és la rapidesa de l’edició del treball, de manera que els nens tinguin sempre el resultat de la seva feina. En els tallers d’animació, cut out, stop motion, etc… si no veus el resultat del què has fet, et falta una part important, has de veure com has aplicat el què has après i com es plasma a la pantalla. Per això donem molta importància a l’entrega ràpida del treball acabat.

Quins criteris seguiu a l’hora d’escollir on impartiu un taller?
Q.R.: Bàsicament fem escoles, espais on es fomenti l’art i la cultura (museus, galeries d’art, biblioteques…). L’activitat ha d’estar integrada en un context cultural, encara que el taller sigui de caire lúdic.

Quins són els vostres animadors de referència?
Q.R.: L’animació és un món fantàstic i hi ha molts que fan moltes coses interessants però jo mencionaria per citar-ne alguns, Ray Harryhaussen, Jiry Barta, Jiry Trnka, Ladislav Starevitch, o dins d’un estil més fosc i gens infantil, en Jan Svankmajer o els Quay Brothers. És cert que encara hi ha poques dones que s’hi dediquin però per exemple, dues de les més importants són Herminia Tyrlova i Lotte Reineger.

Quins projectes teniu en ment pel proper curs?
Q.R.: De moment, com l’any passat, estarem la primera i la darrera setmana d’agost a la biblioteca Vapor Badia fent uns tallers de stop-motion. També seguirem fent sessions per escoles i tenim un projecte molt maco per impartir a la Barceloneta els mesos d’octubre i novembre. Alhora, seguim pensant en noves idees i tallers per anar posant en marxa.

G.I.: Tenim una novetat molt xula, i és que al setembre iniciarem un taller de doblatge de veu. També estem treballant en un projecte interdisciplinar que engloba animació, il·lustració i literatura. D’altra banda, aquest curs també hem estat fent un taller al casal d’estiu de l’Agustí Serra i ha estat una experiència maquíssima. Ens ha emocionat veure l’interès i les ganes que han posat els nens, i ha estat un èxit rotund. Ens ha fet molta il·lusió compartir aquests moments amb ells.

Q.R.: També continuarem col·laborant a les mostres d’animació, participarem  a l’octubre al festival de cinema animat d’Andorra, Andorra Kid’s Film Festival, que per cert recomanem a tothom perquè és espectacular, tutoritzarem tallers que s’impartiran a Lleida… i tenim entre mans un projecte sobre “La Mort”.

G.I.: És un projecte a llarg termini però que ja hi estem treballant. A través del taller de llum, volem parlar sobre el suïcidi entre adolescents, i poder introduir-ho als instituts. Creiem que és un tema de gran importància i volem posar el nostre gra de sorra per fer-lo visible.

I.. no us heu plantejat fer tallers d’animació per a adults?
Q.R.: – Doncs fins ara no, però no ho descartem! El què sí que fem sovint són tallers cooperatius entre nens i pares, i és molt agraït veure com gaudeixen junts.

Foto portada: Quim Ribalta i Glòria Inesta, creadors del projecte El Bombeto. Autor: David B.

Comments are closed.