Foto portada: Vallbona, durant l'entrega del Sant Joan. Autor: R.Benet.

Rafael Vallbona guanya el premi Sant Joan amb ‘La casa de la frontera’

El periodista Rafael Vallbona ha guanya el 37è premi Sant Joan de literatura en català amb la novel·la La casa de la frontera. Vallbona recull el guardó aquest vespre en un acte al saló modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell. Vallbona s’endú els 35.000 euros del premi, el tercer millor dotat de les lletres catalanes.

Durant molt anys, el Premi Sant Joan, creat per Caixa Sabadell, va ser el millor dotat en català. Malgrat que ja no ho és, de la mà de la Fundació Antigues Caixes Catalanes ha superat la crisi i ha arribat a la 37ª edició. El barceloní Rafael Vallbona és el guanyador d’aquesta edició amb La casa de la frontera, una novel·la coral que narra fets rellevants que han modificat la comarca de la Cerdanya, des de la Setmana Tràgica fins l’auge del turisme a través dels ulls de la família Grau i l’establiment fronterer que regenta al barri de l’aduana de Puigcerdà.

La casa de la frontera

La casa de la frontera és un establiment situat al bell mig de la frontera amb França. El local pertany a la família Grau des de finals del segle XIX per instal·lar-hi un hostal, després un bar i finalment una botiga de comestibles. El dia de la jubilació la seva propietària, Carmen, repassa la vida de la família i recorda sense nostàlgia tots els fets viscuts en aquest lloc de pas i creuament de camins, a més d’escenari de fets històrics rellevants. La novel·la es basa en la història de la nissaga amb una gran tasca de reconstrucció històrica al darrera. Una novel·la coral, amb intriga i emoció.

Rafael Vallbona

El guanyador del darrer premi Sant Joan és un conegut periodista, escriptor i guionista, especialitzat en la literatura de viatges, amant del ciclisme i professor de periodista de la facultat de Ciències de la Comunicació Blanquera (URL). Col·labora als diaris El Mundo i El Punt. La seva obra publicada inclou una trentena de volums, des de la literatura juvenil fins la poesia.

Premi Sant Joan

El Premi Sant Joan BBVA està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. El premi són 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. L’edició comercial de l’obra corre a càrrec d’Edicions 62. El premi s’ha entregat aquest vespre en un acte presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al saló modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. La periodista Glòria Serra ha tingut una conversa amb Vallbona sobre l’obra guanyadora, abans que el premi fos entregat.

El guardó va ser creat l’any 1981 per Caixa Sabadell com una forma d’impulsar la literatura en català. Plomes com Carme Riera, Najat el Hachmi, Joan Barrils, Jordi Coca, Baltasar Porcel, el sabadell Antoni Dalmases, Maria de la Pau Janer o Vicenç Villatoro han estat alguns dels guanyadors. Vallbona s’afegeix ara al palmarés.

Foto portada: Vallbona, durant l’entrega del Sant Joan. Autor: R.Benet.