Ragazzo. Autor: cedida.

‘Ragazzo’, una lluita que encara continua, al Fresc Festival

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

L’any 2001, durant una manifestació antiglobalització en motiu d’una reunió del G8 a Gènova (Itàlia), Carlo Giuliani va morir per un tret de la policia. Ragazzo, amb l’actor Oriol Pla, reviu aquella lluita que encara continua vigent després d’una sentència recent del Tribunal d’Estrasburg

Ragazzo vol dir ‘noi’ en italià i “tracta sobre la joventut, sobre què vol dir ser jove, i què vol dir voler canviar el món, quan a vegades t’enfrontes als poders, que tenen la capacitat de tallar aquests desitjos o aquestes necessitats”, explica la directora i guionista de l’obra, Lali Álvarez. És el que li va passar a Carlo Giuliani fa 16 anys, un activista italià mort per la policia durant les protestes d’una cimera del G8 a Gènova.

Lali Álvarez explica que “en el context d’aquesta trobada es va fer un fòrum social amb gent de tot el món amb manifestacions, i per buscar alternatives a la globalització. Hi va haver molta repressió per part d’Itàlia. Justament fa tres dies el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg ha condemnat a Itàlia per tortures aquells dies”. El cas de Giuliano va inspirar la guionista a escriure aquesta obra, que interpreta l’actor Oriol Pla, conegut per la seva participació en la sèrie Merlí o la pel·lícula Truman.

“Partim d’aquesta història per explicar la vida d’un jove, hem tret tota la referència de Gènova. El que expliquem és el mateix que li va passar a Carlo Giuliani, i és documentat en el que va passar a Gènova, però el personatge és inventat, és un jove que podria ser un jove qualsevol” explica Álvarez.

Pla serà l’únic actor sobre l’escenari de Ragazzo. Segons Álvarez, ell mateix incorpora altres personatges, l’ambient de la ciutat i “ens fa viure el que està passant”, afegeix.

Cop d’efecte

“La mort de Giuliani va ser un cop molt fort per tota la joventut europea i la que estava a Gènova”, explica Álvarez. “D’alguna manera, tot i que parla de fets del 2001, està bastant clar que l’entorn social en què vivim, la repressió que hem viscut en moltes manifestacions, és filla directa d’aquell moment”, una escalada de tensió que Álvarez explica que va marcar a una generació. Posa d’exemple les vagues generals o la manifestació contra el Pla Bolonya. “Quan anem a les manifestacions sabem que podem arribar a casa amb un ull rebentat com a mínim”, en referència al cas d’Ester Quintana del 2012. L’obra també toca altres temes, com què pot fer la societat davant del poder o quines alternatives hi ha per viure fora del capitalisme.

FITXA TÈCNICA

NomRagazzo.
Gènere: Teatre.
Data: 4 de juliol del 2017.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 20 euros
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: Oriol Pla, en un moment de l’actuació. Autor: cedida.