Homenatge a l'àvia de la Nova Canço

Sabadell homenatja Teresa Rebull, ‘l’àvia de la Nova Cançó’

  • Rebull va ser un referent de la protesta musical des de l’exili.

  • Es mostra emocionada i agraïda per l’homenatge.

La cantautora sabadellenca Teresa Rebull ha estat aquest dijous a Sabadell per retre homenatge al pedagog Jaume Viladoms. Aprofitant la seva visita des de Banyuls de Marenda, Rebull ha rebut un homenatge al consistori. La cantautora, compromesa amb la societat al llarg de tota la seva vida, és considerada ‘l’àvia de la Nova Cançó’.

La Nova Cançó va ser un moviment musical, cultural i gairebé polític durant el franquisme. Lluis Llach, Quico Pi de la Serra, Ovidi Montllor o Marina Rossell en serien els seus exponents més coneguts. Teresa Rebull va significar una guia per bona part dels membres del moviment, que van homenatjar la cantautora sabadellenca al  Palau de la Música, ple a vessar, l’any 2006.

Teresa Rebull va néixer a Sabadell l’any 1919 i des dels dotze anys va treballar com a obrera tèxtil. Filla d’una família anarcosindicalista va entrar com a funcionària al Departament de Treball de la Generalitat amb setze anys. Va militar al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i en començar la Guerra Civil va ser infermera al bàndol republicà.

Com a militant del POUM i a conseqüència dels fets de maig de 1937, va ser detinguda i reclosa, escapant-se pocs dies abans d’acabar la guerra. Des d’aquell moment, passa a França, exiliada, mantenint-se al seu lloc de residència acabada la dictadura. Des de 1971, resideix a Banyuls de Marenda, al Rosselló.

En el marc de la Universitat Catalana d’Estiu i després del Maig de 1968 francès, es va iniciar com a cantautora política i reivindicativa, ja a la maduresa. Una veu de conciència, compromís, feminisme, record, exili però també d’esperança. Sobretot musicant poemes d’autors catalans, però també amb temes propis.

Rebull va rebre la Creu de Sant Jordi a començaments dels anys noranta. En el transcurs de l’homenatge al saló de plens de l’ajuntament, s’ha mostrat emocionada i agraïda i ha subratllat la seva vinculació a la ciutat malgrat fa més de 70 no hi viu: “sóc de Sabadell”. D’altra banda, Rebull ha adreçat unes paraules a l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, present a l’acte. Maragall parla de Rebull també en el programa (S)avis de TV3 dedicat a la seva persona.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha destacat: “aquest és un reconeixement merescut al compromís amb els valors de llibertat i de justícia”. L’historiador Pelai Pagès ha glossat la biografia de la cantautora sabadellenca.