4 tendències per Sant Jordi

S’acosta Sant Jordi, el dia on fins i tot els que no llegeixen mai s’atreveixen a comprar un llibre. La festa del llibre regnarà a la ciutat, amb les principals llibreries a la plaça del doctor Robert i les entitats al Passeig de la plaça Major. 

Més enllà del tòpic, la jornada presenta sempre alguns dubtes (què comprar a qui mai llegeix?) i la festivitat té algunes tendències (s’obre pas el llibre il·lustrat, les dones llegeixen més i els petits més del que es pensa. Això diuen almenys els llibreteres de Sabadell.

1. Llibres per a no lectors

Estefania Abasolo, de la llibreria Macondo, reconeix que cada any li plantegen la mateixa pregunta: “La meva parella no llegeix mai, però quin llibre li puc regalar?”. Davant aquesta paradoxa, la llibretera recomana guies pràctiques o de persones de referència per tal que els resulti més atractiu. “Si és una persona a qui li agrada molt el Barça, per exemple, li recomano un llibre que tracti sobre futbolistes; com per exemple, Lionel Messi. En canvi, si li agrada la cuina, un manual de receptes o Come comida real de Carlos Ríos”.

2. Els petits sí que llegeixen, i molt

Qui diu que els nens no llegeixen? A la ciutat hi ha sis clubs de lectura de nens entre els vuit i els 14 anys. Per una banda, Librerío de la Plata treballa la lectura amb dos grups de deu membres en cada un d’entre vuit i deu anys. Per l’altra, La Llar del Llibre també es reuneix una vegada al mes amb els quatre grups de lectura classificats segons l’edat.

Cecília Picún, de Librerío de la Plata, comenta que el 40 per cent de la llibreria està enfocat a un públic infantil. Joan Fàbregues, de La Llar del Llibre, coincideix en el fet que “un percentatge significatiu dels clients són nens i joves”.

3. El llibre, per a la noia 

La llibretera de Macondo, Estefania Abasolo, i el llibreter de La Llar del Llibre, Joan Fàbregues, asseguren que el 65 per cent dels clients són dones. Aquest percentatge és encara més notable entre els adolescents. Fàbregues assegura que “tots els llibres, independentment del gènere al qual pertanyen, tenen un atractiu per al món femení i, per això, les dones s’enganxen més a la lectura. Tots tenen un enfocament parcialment femení”. En la mateixa línia, Abasolo reconeix que cada vegada s’inverteix més la tradició i es regalen més llibres a les noies.

4. La política impulsa la lectura

Tots els llibreters de la ciutat preveuen que bona part dels llibres que es vendran aquest Sant Jordi estaran relacionats amb la situació política que travessa Catalunya. Operació Urnes dels periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó, 1-O, basat en fets reals de Pere Gilart, Imma González, Gerard Martínez i Abel Pujol o Dies que duraran anys de Jordi Borràs seran obres que es podran trobar fàcilment en qualsevol llibreria.

Per contra, un dels més venuts d’enguany de La Casa del Libro és Santiago Abascal. Espanya vertebrada de Fernando Sánchez Dragó.

Foto portada: una lectora, a una llibreria de Sabadell. Autor: M.Tornel.