Foto: una mare juga a una versió del famós "Quién es quién". Autor: MAClave.

Sabadell, al mapa internacional de fires de jocs de taula amb ‘Jokos’

Durant aquest cap de setmana, el recinte de Fira Sabadell, ha tingut lloc la fira internacional de jocs de taula Jokos, un punt de trobada per a jugadors de totes les edats, ja siguin experts, iniciats o novells.

Dins la Fira, els visitants han pogut atansar-se als estands d’algunes de les principals editorials, distribuïdores i estudis de disseny de jocs de taula de l’estat i d’Europa, com 4 dados, que ha presentat el seu joc Tombed, en campanya de crowdfunding, la finlandesa Dragon Dawn Productions, que ha presentat en primícia l’edició revisada i en castellà de Perdition’s Mouth – Abyssal Rift, o l’alemanya Ravensburguer, especialitzada en puzzles i jocs de lògica. També han estat presents les espanyoles 2 Tomatoes Games, Malditogames o Devir, i les internacionals Asmodee, Edge, Fantasy Flight o Z-Man, totes elles de renom dins la indústria dels jocs de taula.

De fet, creadors, editorials i distribuïdors han estat els grans protagonistes de Jokos. Joan Lladó, el pare de la criatura, va tenir la idea d’impulsar aquesta primera edició de la fira a partir de la seva experiència a la fira SPIEL d’Essen (Alemanya), que té la reputació de ser l’esdeveniment de jocs de taula més gran i important del món. “Vaig pensar que era necessari obrir una fira de les mateixes característiques a Espanya, on hi tenim algunes fires de jocs però que acaben sent grans ludoteques amb estands al voltant, i jo volia que el focus recaigués sobre els propis estands. Que les editorials i els expositors siguin els que mostren els seus propis jocs”, ens explica Lladó.




Un altre dels estands de la fira l’ha ocupat una escape room (joc en viu en que grups de jugadors són tancats en una habitació i han d’emprar elements presents a l’estància per resoldre una sèrie de puzzles i escapar abans que s’acabi el temps de què disposen), La ludotecta maldita, dissenyada pel propi Lladó i per Ruben Ferrer, un altre dels organitzadors de Jokos. En aquest cas, a partir d’un argument d’allò més simple (un professor et convida a jugar una partida a casa seva però t’acaba tancant en una habitació de la que has d’escapar), les persones participants s’han enfrontat a un repte a contrarellotge per esbrinar, sense cap més pista inicial que haver d’observar atentament l’habitació, com poder trobar la clau que els permetés sortir i on el cartell de la pròpia fira amagava algunes solucions. Pensat per durar un màxim 15 minuts, l’equip més ràpid en solucionar el repte s’ha endut una còpia del joc Exit.

Durant el cap de setmana, també han tingut lloc dues partides de Cluedo en viu, una de matí i una de tarda cada dia, on els i les participants han hagut d’anar recopilant pistes per tot el recinte de la Fira i els seus voltants, per tal de resoldre el misteri que se’ls plantejava.

Foto: membres de l'staff de Jokos, davant d'una de les ludoteques presents a la fira. Autor: MAClaveria.
Foto: membres de l’staff de Jokos, davant d’una de les ludoteques presents a la fira. Autor: MAClaveria.

Un dels plats forts de Jokos ha estat sense cap mena de dubte el Pandemic survival, una competició de partides simultànies a Pandemic, on tots els jugadors partien del mateix tauler, amb la mateixa disposició de fitxes i les mateixes piles de cartes en el mateix ordre, jugant cada torn a la vegada, i provocant conclusions molt diverses en funció a l’únic aspecte que canviava de taula en taula: les decisions dels jugadors participants. Conferències sobre com crear un joc des de zero o sobre la narrativa dels jocs, tornejos, presentacions, proves de demos, tallers i presentacions han completat el llistat d’activitats.

Aprendre i ajudar jugant

Però Jokos no ha apostat només per la vessant comercial. Entre les parets de la Fira també hem pogut provar una versió del Microrobtos de Devir, adaptat en gran per poder treballar amb ell a les aules de matemàtiques de primària. Els seus impulsors, membres del grup de treball d’investigació didàctica d’aprenentatge de les matemàtiques a través del joc de taula, de l’associació ABEAM (Associació de Barcelona per a l’Estudi i l’Aprenentatge de les Matemàtiques), han explicat com treballar conceptes matemàtics complexos i abstractes amb la canalla, mentre aquests s’ho passen bé, amb la idea que siguin els i les alumnes, a través del joc, els que vagin extraient els conceptes matemàtics que volen introduir els mestres. L’associació també ha adaptat altres jocs com Speed cups o Timeline.

Foto: Un membre d'Ayudar jugando explicant les mecàniques d'un joc. Autor: MAClaveria.
Foto: Un membre d’Ayudar jugando explicant les mecàniques d’un joc. Autor: MAClaveria.

La ludoteca més gran de la fira ha estat regentada pels anomenats samarretes taronges d’Ayudar jugando, associació declarada d’utilitat pública i en tràmit de ser una ONG, nascuda al 2003 a Sant Cugat, i que es dedica a desenvolupar activitats lúdiques amb l’objectiu de recaptar fons que es destinin a fins benèfics i socials relacionats amb la infància, i que només l’any passat va repartir 24.000€ entre 4 projectes.

També ha estat present amb estand l’associació Ludo, de creadors, autors i dissenyadors de jocs de taula, que han presentat els seus prototips, per conèixer de primera mà les valoracions del públic.

Foto portada: una mare juga a una versió del famós Quién es quién. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.

Comments are closed.