Mar Abella

‘Tast de cultura’: Mar Abella

TAST DE CULTURA

Nascuda a Sabadell l’any 1979, Mar Abella és un dels noms més en boga del pop electrònic actual, en un gènere tradicionalment ocupat per artistes masculins. Amb quatre discos al mercat [M.A. (2007), Automatic Ep i Electronic Music from Catalonia (ambdós al 2010) i Abans (2012) i un currículum, que inclou actuacions a Festivals  com el BAM, el Sónar o el Palmfest, haver telonejat el grup Fangoria., i col·laboracions amb Guillamino o Marc Marzenit.

En aquesta entrevista, la podrem conèixer una mica millor

Explica’ns una mica com va començar tot…
Des de ben petita vaig estar vinculada al món de la música, el meu pare és músic i tenia la botiga de discs La Plaga on m’hi passava hores i hores escoltant els meus artistes preferits d’aquella època. També vaig estudiar uns quants anys al Conservatori de Música de Sabadell, on feia piano. Després al cap d’uns quants anys vaig començar a composar i a compartir idees creatives amb amics músics també, això em va servir per engegar posteriorment el meu projecte musical individual. Tot això combinat amb altres feines de tot tipus, relacionades amb la música o no, que em permetien i em permeten exercir la professió musical.

Quines influències musicals tens? Com has evolucionat des del primer disc?
Sempre he mostrat debilitat pel pop, sobretot el dels 80/90, i també posteriorment de la música electrònica. Crec que el que faig és una síntesi d’aquests dos gèneres i les seves infinites possibilitats. Respecte a l’evolució musical, em deixo portar pel que em ve de gust fer, no sé si he evolucionat o no… el que si és que quan composes un nou disc ve de gust fer algun canvi respecte a l’anterior, sino seria avorrit -per mi-.

El moviment musical a Sabadell és prou gran i variat, però sembla haver una carència d’oportunitats i espais per tocar en directe… Què es podria fer des de la Regidoria de Cultura per millorar la situació? O penses que és un tema que hauria de quedar en mans d’ iniciatives privades?
M’agrada pensar en positiu i segur que més endavant hi haurà més oportunitats a Sabadell on es pugui fer música en directe, ja que hi ha molt grups interessants i prou gran i variat, tal com em dius. El que sÍ que crec és que s’hauria de facilitar una mica més les coses sobretot a les iniciatives privades, ja que les públiques en principi ja reben el suport de la regidoria de Cultura. Però penso que la cultura ha de ser en mans privades i públiques, en fi, a l’abast de tothom.

Sembla haver molt bon rotllo’ entre els professionals (músics, DJ’s…) d’aquest món. De tota la gent amb qui has col·laborat, algun nom especial que et va marcar per la seva qualitat humana i\o professional?
Crec que en qualsevol àmbit professional hi ha certa competitivitat, però la veritat és que el companyerisme és el més important. Jo personalment he tingut molt bones experiències i he après molt de compartir projectes amb altres músics com Guillamino o Marc Marzenit, tan a nivell personal com professional em sento afortunada.

Dels teus discos o cançons algun del qual et sentis especialment orgullosa? Què estàs preparant de cara al futur?
Sóc molt dolenta per dir de què em sento orgullosa, perquè la veritat és que no m’agrada escoltar els treballs anteriors…només veig les coses que es podrien millorar i m’atabala bastant, prefereixo concentrar-me en allò nou.

Recentment,  van editar-se els remixos del single ‘Un Cop Més’ de l’ últim disc (Abans/BlackCatRecordings2012) a totes les tendes digitals. I a més, estic composant de cara al nou disc, però que encara és molt prematur per dir cap a on anirà musicalment parlant….això si, hi haurà pop segur!