Tomeu Penya. Autor: cedida.

Tomeu Penya, cantautor: “el públic vol sentir diferents cançons, de diferents discos, diferents estils”

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

Un dels caps de cartell del Fresc Festival, Tomeu Penya, oferirà un concert el dimarts 27 de juny a l’Amfiteatre de l’Espai Cultura. El cantautor mallorquí torna a Sabadell amb el propòsit de fer un repàs a la seva trajectòria i gaudir d’una bona vetllada amb el seu públic.

En aquesta entrevista revela com serà el concert que farà a Sabadell, una ciutat que sent ben propera i a on espera gaudir amb el públic repassant els grans èxits de la seva carrera musical.

Ben tornat a Sabadell, no és la primera vegada que ve aquí…
Per mi Sabadell és com si fos casa meva. Catalunya és com si fos casa meva, però especialment hi ha algunes ciutats que ho són més, i una d’elles és Sabadell. Perquè mai estic massa temps sense actuar a Sabadell, la gent m’ha tractat molt bé, hi he fet tota classe d’actuacions, petites, grans… hi tinc una estima molt especial.

L’any passat va presentar Optimista! (Discmedi, 2015) a la Cava Urpí, quins records té d’aquella nit?
Va ser meravella, perquè el públic es va portar molt bé, va escoltar, es va saber divertir, hi va haver moments d’emoció, de tot. Segur que l’actuació va passar per diferents moments, va ser molt completa, i me’n vaig anar molt content.

Ja ha escollit el repertori pel seu concert en el Fresc Festival?
Sí, normalment tot depèn del lloc on vagi, i a Sabadell ja estic pensant en fer un recull dels 28 discos. Una cançó o dues de cada disc a fi de poder fer un concert d’una hora i mitja llarga; un repàs de tots, perquè el que no pots fer és agafar un disc i fer-lo tot sencer. En el meu cas el públic vol sentir diferents cançons, de diferents discos, diferents històries, diferents estils.

Aquest estiu presenta un nou espectacle, de què es tracta?
Bé, jo no presento una cosa ni psicodèlica ni especial. Senzillament música i cançons. Jo sóc un d’aquells cantautors que fa tota classe d’estils, però no busca espectacles visuals ni coses especials, senzillament sec i canto, sec i explico, parlo amb la gent i li demano què és el que els hi agradaria que els hi canti, faig monòlegs musicals… Res en especial, sinó que el públic se’n vagi content a casa, que no pensi en problemes ni en res, que passi diferents emocions durant el concert.

Optimista! és el seu últim disc. És així com veu la vida?
En el moment que vaig escriure la cançó i el disc Optimista! ho veia d’aquella manera. Ara el que estic fent és preparar el proper disc, que sortirà al novembre o al desembre, i ara ja veig la vida d’una altra manera. Perquè la vida està dividida en diferents actuacions, vivències, d’un mateix, perquè cada cançó és diferent i cadascuna té el seu moment. Ara estic component i en dos mesos tornaré a entrar a l’estudi [de gravació] per a gravar. En aquest moment tinc una altra manera de sentir les coses diferent de fa tres anys. Jo visc el moment, no vull repetir-me, si és possible.

Diu sovint que a Mallorca li falta optimisme.
A Mallorca li ha faltat optimisme i encara n’hi falta, però no només a Mallorca, sinó a tot el planeta. Jo dic Mallorca perquè és el meu món, però jo visc dins un planeta que es diu Terra que li falta optimisme, li sobren interessos particulars, guerra, mil coses que tots sabem, però jo parlo de Mallorca perquè és el meu petit món.

Jo sempre sóc crític amb la situació actual, també amb mi mateix. Fora d’això, sóc molt optimista, perquè crec que la millor manera de lluitar contra les coses que realment no m’agraden és donar-li la volta i ser optimista. És una manera, hem de ser artistes no només perquè siguem músics, sinó perquè les persones han d’intentar ser optimistes, perquè sinó els problemes venen tots sols. El que hem de fer és agafar la part guapa de les coses de la vida, sense oblidar que la realitat és bastant dura.

Tomeu Penya. Autor: web.
Tomeu Penya. Autor: web de Tomeu Penya / cedida.

Què ens pot avançar de les noves cançons que està preparant?
Són vivències d’aquest moment, no meves, sinó expectacions del que jo penso que avui en dia està passant al món. Sempre és el peix que es mossega la cua: la vida dóna voltes, voltes i quan s’acaba una història en comença una altra, però que no és molt diferent de l’anterior. En tinc prou amb llegir els diaris cada dia i, almenys jo, veig punts de partida de cançons; perquè cada dia és diferent, avui és diferent que ahir i demà serà diferent que avui.

Què destacaria dels diferents estils i sentiments que transmeten els seus discos?
La meva música penso que és bastant original, musicalment estic preparat per fer tota classe d’estils. De tots aquests estils n’he pogut fer un de propi, que té moltes branques allà on s’hi pot jugar: balades, rock, ball, el que tu vulguis, això és el que faig. Si he aconseguit fer un estil propi, és que ha estat una barreja de tots els estils que durant tota la meva vida he estat estudiant, buscant, i avui en dia Tomeu Penya té un estil propi que és una barreja del que he après en tota la meva vida.

Sovint es parla dels seus treballs amb l’afegit “dels èxits de sempre”. Quins són?
Tot això s’ha de fer, són èxits de sempre que s’han d’intentar fer, almenys una tornada, perquè el públic ve precisament per aquestes cançons. Per exemple, si ara faig un concert i no toco HavaneraRock & Roll, Mallorquins i catalans o Plou, hi ha molta gent que se’n va decebuda, perquè precisament ve per aquestes cançons, i si no toco aquestes cançons no estan contents. Jo crec que la carrera d’un artista fa esglaons, que s’han d’anar cuidant durant tota la carrera, perquè són aquells moments importants de la pròpia trajectòria que no els pots deixar de banda, perquè sinó el públic no queda content.

Optimista! és un disc que està tenint un llarg recorregut, a què es deu aquest èxit?
És de molt mal fer explicar si té èxit o no, si dura o no dura. Avui en dia jo no faig molta promoció dels meus discos; la pròpia carrera és la que et fa promoció. Si tu tens aquesta carrera, ben forta, tens seguidors d’unes quantes generacions, que t’escolten des que tenen cinc anys fins als 80 anys, tota aquesta generació t’ha conegut i et coneix, i ja espera que surti el proper disc. L’avantatge que jo tinc és que quan trec un disc nou el públic vol el nou, però també vol el primer, el que fa set, el que fa 21, 25… Els altres discos sempre es recorden.

FITXA TÈCNICA

Nom: Tomeu Penya en concert.
Gènere: Música.
Data: 27 de juny del 2017.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 20 euros.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: Tomeu Penya. Autor: cedida.