collaret del neolític

Un collaret del Neolític pel Museu d’Història

Del dijous 15 de març al diumenge 29 d’abril, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) exposarà temporalment un collaret de variscita descobert per l’arqueòleg sabadellenc Vicenç Renom el 1929.

L’exposició Coincidències insòlites arriba a la Sabadell després d’haver fet estada a Gavà, Ripollet i Cerdanyola. Un cop acabi la mostra, la peça es quedarà al Museu d’Història.

El collaret va ser trobat una de les sepultures neolítiques de la Bòbila de Can Padró, situada entre els termes municipals de Ripollet i Cerdanyola del Vallès. El collaret, de més de 300 denes de variscita de dimensions diverses, és una peça molt útil per entendre la complexitat simbòlica i social derivada de les pràctiques funeràries de la societat del Neolític i de les xarxes d’intercanvi.

La peça ha fet una darrera ruta. Des del seu lloc original –les mines prehistòriques de Gavà– fins als termes municipals de Ripollet i Cerdanyola, on va ser trobada acabant la ruta a Sabadell, on el collaret neolític romandrà a partir d’ara.

Foto portada: el collaret que es mostrarà al Museu d’Història. Autor: Diputació de Barcelona.