Un documental sobre la PAH Sabadell, premiat a la Seminci

El documental La granja del pas, dirigit per Sílvia Munt, s’ha presentat a la Seminci de Valladolid. L’audiovisual explica des de dins la tasca social que realitza a terme la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), que es reuneix cada dimecres a l’antiga Granja del Pas de Sabadell.

Les assemblees setmanals apleguen desenes de persones des de fa ja uns cinc anys. Allà els afectats per problemes amb l’habitatge es troben, expliquen els seus testimonis i busquen solucions. En els darrers temps, han tingut la presència d’un equip de gravació, liderat per l’actriu Sílvia Munt, que ha fet de les trobades el documental La Granja del Pas, que s’ha presentat a la Seminci de Valladolid, finalitzada dissabte.

La pel·lícula mostra una de les vessants de la PAH Sabadell (n’hi ha d’altres: formativa, reivindicativa, negociadora…): la del suport mutu. Així es veu també com el problema dels impagaments va començar afectant els propietaris hipotecats però també va arribar més endavant als inquilins. “Volíem fer un documental de la gent”, diu Munt.

El documental té una durada d’uns 80 minuts tot i que es van gravar unes 100 hores d’assemblees durant prop d’un any. El missatge és destacar la importància d’ajudar-se els uns als altres.

Estrena en breu

La Granja del pas s’estrenarà a finals d’any, sense una data concreta encara. “La posarem on ens deixin. Farem tot el possible perquè es vegi al màxim”, assegura a El Mundo la directora. En el festival de Valladolid ha guanyat el primer premi Tiempo de Historia.