Foto portada: junta d'accionistes de CASSA, l'any 2013, amb Bigatà a la segona fila, el tercer per l'esquerra. Autor: J.d.A.

Desestimada l’acció de responsabilitat contra els antics directius de CASSA

El jutjat mercantil número 6 de Barcelona ha desestimat la demanda presentada per Aigües Sabadell contra el seu expresident, Xavier Bigatà, l’exconseller Pere Fonolleda, l’exdirector general, Miquel Àngel Fos, i l’asseguradora de l’AIG Europa. Els nous gestors de CASSA van portar els directius als tribunals al 2015 per la gestió d’una societat participada a Cap Verd. 

El titular del jutjat mercantil número 6 de Barcelona absol tres exdirectius de CASSA, entre ells el seu president, Xavier Bigatà, d’ocultar informació en relació a les inversions de l’empresa a Cap Verd. Segons van denunciar l’any 2015 els nous gestors, vinculats a Agbar, a partir del 2010 es van aprovar operacions a l’empresa Aguas e Energia de Boavista SA (AEB), participada en un 40 per cent per CASSA a través de CASSA Cabo Verde Holding Limitada, sense coneixement dels òrgans de govern de la companyia.

Així se’ls acusava d’aprovar préstecs, venda de mercaderies i altres operacions a esquenes de la resta del Consell d’Administrció. AEB es dedicava a la producció i distribució d’aigua a la illa de Boavista, així com al sanejament i producció d’electricitat i segons la denúncia, des de l’any 2010 hi havia diverses anomalies: actius sobrevalorats, despeses sense justificar i unes instal·lacions en mal estat (més info: ‘Agbar detecta irregularitats en la gestió de cinc directius‘). En total, un forat milionari desconegut pels compradors de CASSA quan Agbar va presentar i executar l’OPA. De saber-ho, Aigües Barcelona no hauria comprat CASSA l’any 2013 o, si més no, ho hauria fet a un preu inferior al pagat (60 euros per acció).

Cassa
El president actual d’Aigües Sabadell, Enric Blasco. Autor: David B.

Els nous accionistes de CASSA van pactar l’any 2015 emprendre una acció social de responsabilitat contra cinc exdirectius. Després es va reduir a l’expresident, l’exdirector general, Miguel Ángel Fos, i un antic conseller, Pere Fonolleda. Se’ls reclamava pels presumptes perjudicis que van tenir. Un primer informe xifrava les pèrdues en 3,5 milions.

A part de l’acció social, reclamaven a títol individual contra Bigatà i Fonolleda, contra Fos com a responsable civil i contra l’asseguradora AIG, amb la que CASSA tenia una pòlissa de fins a sis milions d’euros. Consideraven que els acusats havien “maquillat” la comptabilitat d’AEB.

Desestimada

De moment, tot ha quedat en un no res perquè el titular del jutjat mercantil 8 de Barcelona desestima íntegrament les reclamacions, en una sentència a la que ha tingut accés aquest digital. El magistrat no considera provat cap ànim d’ocultació de la realitat financera. Sobre el president manté que no tenia poders, que eren pel director general Fos, i que es va facilitar informació “detallada” a tots els consellers mitjançant “fitxes”. En cap moment es va ocultar la “delicada” situació de l’empresa AEB.
La sentència afegeix que les pèrdues que els nous directius van concretar es fan sense tenir en compte que les inversions a Cap Verd eren per 30 anys i es va decidir posar-hi punt i final a falta de 25. El magistrat tomba també l’acció individual contra Bigatà, Fonolleda i Fos. Tampoc creu demostrat que Agbar pagués un sobrepreu per comprar les accions de CASSA ni observa cap conducta culposa en cap dels anteriors gestors.

Aigües Sabadell es planteja recórrer

En comunicació amb aquest digital, fonts d’Aigües Sabadell han manifestat el seu “respecte” per la sentència i destaquen que no hi ha condemna en costes per apreciar el jutges “dubtes raonables de fet i de dret”. La companyia està analitzant plantejar recurs d’apel·lació.

Foto portada: junta d’accionistes de CASSA, l’any 2013, amb Bigatà a la segona fila, el tercer per l’esquerra. Autor: J.d.A.