Foto portada: inauguració de la jornada, aquest dimarts al matí. Autor. J.d.A.

Arrenca la Jornada d’economia industrial

  • El conseller d’Empresa, Jordi Baiget, vol un pacte de tots els agents implicats.

  • Bombardó aposta per reequilibrar Catalunya a través de les xarxes telemàtiques.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha inaugurat aquest dimarts al matí una nova edició de la Jornada d’economia industrial que organitza la sabadellenca Fundació per la Indústria. L’acte aplegarà acadèmics i industrials durant tot el dia a la seu del Gremi de Fabricants. A primera hora de la tarda hi intervindrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

L’anomenada indústria 4.0 serà l’eix central de la jornada, que arriba a la tercera edició impulsada per la Fundació per la Indústria, abans Fundació Gremi de Fabricants de Sabadell.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha inaugurat les ponències, reeditant l’aposta del govern català per la indústria, que aporta un de cada cinc euros del Producte Interior Brut de Catalunya. Baiget ha reconegut que l’administració hauria d’invertir més en indústria, especialment si es comparen les xifres amb els països més avançats d’Europa. Així mateix, ha apostat per elaborar un pacte per la indústria entre tots els agents implicats i ha saludat la iniciativa vallesana del Pacte per la Reindustrialització.

El president de la Fundació per la Indústria, Josep Bombardó, veu en la indústria 4.0 una oportunitat per reequilibrar Catalunya.

Com podem parlar de medi ambient si cada dia entren i surten de l’àrea metropolitana de Barcelona 600.000 vehicles? Com podem parlar de conciliació de la vida laboral i familiar si perdem gairebé una hora per anar o tornar de la feina?”, ha sostingut.

Bombardó assegura que la xarxa de correus del segle XIX vertebrava millor el país que l’actual xarxa de fibra òptica, més desequilibrada. “Si el govern no aposta per les xarxes telemàtiques, perdem la quarta revolució industrial”, manté.

Fernàndez aposta per reindustrialitzar Gràcia i Hostafrancs

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha definit la indústria com un bé a “preservar i fomentar”. Ha assegurat que “l’estratègia de ciutat als anys 90 del segle XX va ser equivocada” i que després la ciutat “no va tenir estratègia i ens vam sumar a la inèrcia especulativa”. En altres paraules, s’ha referit a l’aposta pels serveis de l’etapa Farrés i la manca de model de ciutat durant el boom de la construcció, ja a l’era Bustos. Un cop arribada la recessió, “Sabadell no va poder ser tan resistent com altres ciutats”. Ara el consistori aposta per la reindustrialització dins una de les àrees industrials més importants del sud d’Europa. Una indústria que ha de ser “d’alt valor afegit”, com la indústria de la salut al Taulí o del disseny de l’ESDi.

La ciutat té potencial per reindustrialitzar-se i de forma solvent”, ha seguit. “Cal apostar per la innovació en el coneixement a l’eix de Gran Via o la rehabilitació de barris fabrils com Gràcia i Hostafrancs. Podem recuperar aquella ciutat industrial i tornar-la a convertir en un referent”.

Fernàndez ha seguit afegit que cal potenciar el treball conjunt entre administracions. En aquest sentit, hi ha el compromís dels alcaldes de no requalificar sòl industrial per a altres usos. Finalment, ha demanat tecnificar la Formació Professional.

La jornada s’allargarà al llarg de tot el dia, amb diverses ponències i intervencions del món acadèmic, industrial i econòmic. L’eix central és la indústria 4.0, sorgida de la simbiosi entre els mètodes de producció i les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació). Es creu que hi haurà oportunitats de millorar l’ocupacio qualificada, millorar la competitivitat i impulsar el progrés social. A la tarda hi intervindrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Foto portada: inauguració de la jornada, a la seu del Gremi. El conseller Baget és el segon per l’esquerra. Autor: J.d.A.