El Consell d’Administració del Banc Sabadell ha acceptat aquest dimarts a la tarda l’oferta del Banc Santander per la filial britànica TSB, que pagarà prop de 3.100 milions d’euros a l’entitat catalana (2.650 milions de lliures esterlines), en una maniobra per guanyar cos al Regne Unit, on ja ostenta la quarta plaça com a banca hipotecària. L’entitat catalana convocarà una junta general d’accionistes per donar el vistiplau a l’operació el 6 d’agost. La venda s’ha interpretat com una nova maniobra per dificultar l’opa que planteja el BBVA. De fet, l’anunci de la transacció s’ha fet just l’endemà que la firma basca decidís continuar amb l’operació hostil d’adquisició del Banc Sabadell tot i les condicions que el govern espanyol ha imposat.
El Banc Sabadell ha destacat en un comunicat que l’entitat proposarà un dividend extraordinari de 50 cèntims d’euro per acció, equivalents a aproximadament 2.500 milions d’euros, a la junta general extraordinària d’accionistes del pròxim 6 d’agost. Amb tot, si se li sumen els 1.300 milions d’euros a càrrec dels resultats del 2025, sumen un total de 3.800 milions d’euros.
L’operació, per tant, està subjecta a l’aprovació dels accionistes del Banc Sabadell i les corresponents autoritzacions reguladores. La previsió és que la transacció es completi el primer trimestre de l’any que ve.
El president de l’entitat, Josep Oliu, ha defensat que aquesta operació és “beneficiosa per a l’entitat i els seus accionistes, ja que suposa una forta creació de valor” alhora que, ha afegit, permetrà mantenir el nivell de capital per sobre el 13 per cent. Oliu, a més, ha assegurat que l’operació es durà a terme encara que l’OPA decaigui.
Per la seva banda, el conseller delegat, César González-Bueno, ha destacat que aquesta operació no es podia “deixar passar” i ha remarcat que l’estratègia es focalitzarà a l’Estat, on l’entitat considera que té “una gran capacitat de creixement”, tant en negoci com en l’evolució a la borsa, ha dit.
Història del BS amb el TSB
El Banc Sabadell va comprar TSB el 2015 per 1.700 milions de lliures esterlines, aleshores l’equivalent a uns 2.400 milions d’euros i uns 1.980 milions amb el tipus de canvi actual. Llavors, l’entitat va valorar l’adquisició com un “pas significatiu” en l’objectiu “d’ampliar i consolidar la seva activitat” en mercats internacionals.
En un principi la filial britànica va suposar pèrdues, però el 2024 va aportar 253 milions d’euros al benefici total del Sabadell (13,8%), que es va enfilar fins al rècord de 1.827 milions. Va ser l’aportació més elevada des de l’adquisició. El benefici net individual de TSB va situar-se en els 208 milions de lliures, un 18,9% anual més.
Actualment, TSB disposa de 218 oficines i altres punts d’atenció al client i un negoci digital creixent. A més, compta amb cinc milions de clients dels segments particulars i petites empreses i una cartera hipotecària de 34.000 milions de lliures un 2% del Regne Unit, i dipòsits per valor de 35.000 milions de lliures.
Banco Santander es reforça al Regne Unit
Pel Banco Santander, aquesta operació permetrà reforçar-se en un dels seus “mercats clau” com és el Regne Unit, tal com ha ressaltat l’entitat presidida per Ana Botín. Així, Santander UK passarà a ser el tercer banc del país per saldos en comptes corrents de clients particulars i quart per hipoteques. En total, la suma dels dos bancs donarà servei a 28 milions de clients i empreses arreu del país i els clients de TSB tindran accés a la xarxa internacional del Santander.
“La compra del TSB és un pas més en la nostra aposta pel Regne Unit i una oportunitat atractiva des d’un punt de vista financer per als nostres accionistes”, ha apuntat Botín en un comunicat, en què ha reiterat que l’entitat resultant serà “un banc més fort i competitiu”.
D’altra banda, el banc espanyol calcula que la transacció generarà unes sinèrgies equivalents a uns 400 milions de lliures com a mínim abans d’impostos i uns costos de reestructuració abans d’impostos el 2026 i el 2027 que pujaran a 520 milions de lliures.
Un moviment que arriba enmig de l’opa del BBVA
El banc que dirigeix Josep Oliu va confirmar a mitjans de juny que havia rebut ofertes per TSB i es va comprometre a analitzar-les. El moviment arriba en plena opa del BBVA i es podria interpretar com a part de l’estratègia del banc català per frenar-la. Tot i això, els seus directius ho han negat i han desvinculat ambdós moviments.
“La venda de TSB només es farà si crea valor pels accionistes del Banc Sabadell”, va dir el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno.
Per la seva banda, el BBVA va recordar fa una setmana que podia desistir de l’OPA si es “modifica l’objecte de compra”, com passaria amb la venda de la filial britànica. Segons el president de l’entitat, Carlos Torres, actualment “no és el moment idoni” perquè el banc d’origen vallesà dugui a terme una operació d’aquestes característiques. Aquest dilluns, però, el BBVA va fer oficial que decidia tirar endavant amb l’OPA, tot i les condicions imposades pel govern espanyol.
Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, a la Junta d’Accionistes celebrada al març a Fira Sabadell. Autor: D.Jiménez.