Dies intensos en la partida d’escacs que juguen BBVA i Banc Sabadell per convèncer els accionistes sobre el camí a escollir davant l’OPA hostil. Després de la junta celebrada aquest dijous, que va servir per escenificar la tornada del banc a la capital vallesana, Josep Oliu ha enviat una carta als accionistes on augura que repartiran aquest any dividends “iguals o superiors” als del 2024. Per la seva banda, el president del BBVA, Carlos Torres, insisteix que l’OPA serà un èxit i assegura que l’operació és “una aposta per Espanya i les seves empreses”.
Segons recorda Oliu, amb càrrec als resultats del 2024, Banc Sabadell haurà abonat dividends en efectiu per un total de 20,44 cèntims per acció, és a dir, un 11 per cent de la cotització dels títols en borsa al tancament de l’exercici 2024. “Cap altre banc cotitzat espanyol, ni empresa de l’Ibex-35, ha anunciat assolir aquesta proporció”, subratlla el president del Banc Sabadell en la missiva.
En la mateixa línia, Oliu recull l’opinió dels “experts” que atorguen “perspectives positives” a la cotització del Sabadell “en els pròxims mesos”. Segons diu, “les 21 cases d’anàlisi que segueixen i emeten recomanació sobre Banc Sabadell aconsellen en l’actualitat comprar més accions de l’entitat o mantenir les que ja es posseeixen”. Així doncs, el Sabadell és, en paraules del seu president, “l’únic banc espanyol que no té cap recomanació de venda”.
A la Junta General d’Accionistes celebrada dijous a Sabadell, els directius de l’entitat van reivindicar el seu projecte en solitari davant dels accionistes, enmig de l’OPA hostil plantejada pel BBVA contra el banc català. “Vostès tindran a les seves mans la continuïtat en un futur pròxim”, deia Oliu al miler d’accionistes que van assistir a la trobada. També els va dir que si rebutgen l’oferta del BBVA “hauran contribuït al bé comú del país”.
En canvi, aquest divendres el president del BBVA, Carlos Torres, ha obert la junta d’accionistes assegurant que confia “plenament” que l’OPA hostil serà un “èxit”. El màxim directiu de l’entitat basca ha defensat que la fusió té més sentit pel context “desafiant” per a Europa en el qual es requereixen bancs “amb una escala financera adequada”. “Construir un banc més fort, competitiu i rendible és una clara aposta per Espanya i per les seves empreses”, ha assegurat.
30.000 empreses signen un manifest contra l’OPA
Les juntes dels dos bancs han centrat l’atenció del món econòmic, que continua posicionant-se respecte a l’operació. En els darrers dies, PIMEC ha fet públic que més de 30.000 empreses s’han adherit al manifest contra l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell i a favor de la competència en el mercat bancari. En aquest sentit, recorda que en 15 anys s’ha passat de tenir 45 entitats a un format per quatre bancs que controlen el 67 per cent del negoci.
“La desaparició d’una d’aquestes entitats deixaria més de dos terços del mercat en mans de només tres bancs”, assenyala. “La concentració bancària porta a una disminució de la competència, cosa que es tradueix en un augment dels costos per als clients (per exemple, en comissions o serveis) i en menys alternatives per triar”, continua el manifest, que critica que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hagi rebutjat la compareixença de Pimec.
Segons explica la patronal en un comunicat, amb aquesta acció es vol fer una crida als accionistes del Banc Sabadell perquè actuïn “amb visió empresarial” i tinguin en compte “l’impacte de les seves decisions per garantir el millor futur per al teixit productiu, la societat i per al país en general”. Així mateix, constata les “repercussions molt negatives en les condicions de finançament de les empreses, especialment les pimes”.
Foto de portada: Josep Oliu i González Bueno, dijous. Autor: D. Jiménez.