Cambra Sánchez

Les cambres demanen a Sánchez més inversió en infraestructures i menys burocràcia

El Consell General de Cambres de Catalunya ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, més inversió en infraestructures estratègiques i reduir l’excés de burocràcia. Així ho han reclamat durant la reunió que han mantingut aquest dijous a la Llotja de Mar de Barcelona, i que ha comptat amb la presència dels 13 presidents de les cambres, la directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya, Inma Riera i quatre empresaris catalans. A la trobada, Sánchez ha lloat “l’important paper” d’aquests ens pel lideratge econòmic i industrial i s’ha compromès a treballar perquè Catalunya “torni a ocupar la posició històrica” que sempre ha tingut en les grans transformacions del país.

A la trobada, segons apunta l’executiu espanyol en un comunicat, Sánchez ha reconegut “l’important paper” de les cambres de comerç catalanes pel lideratge econòmic i industrial del país, i ha expressat la voluntat de treballar amb la Generalitat per aconseguir que Catalunya “torni a ocupar la posició històrica” que sempre ha tingut en les grans transformacions del país.

El president del govern espanyol ha celebrat els bons resultats econòmics de l’Estat i “l’eficàcia” de les polítiques públiques del seu executiu i del Govern d’Illa. Alhora, ha fet referència a l’actual complexitat geopolítica i s’ha compromès a treballar per a respondre als reptes comuns.

Reducció de la burocràcia i inversió en infraestructures 

Per la seva banda, el Consell General de Cambres ha detallat que durant la reunió han traslladat a Sánchez les principals preocupacions de l’empresariat català, com la reducció de la burocràcia, la millora de la productivitat o el “dèficit crònic” d’inversió en infraestructures estratègiques.

Els presidents de les cambres de comerç catalanes han exposat al cap de l’executiu  la necessitat d’afrontar “amb determinació” alguns dels reptes actuals del país, com la crisi de l’habitatge. En concret, han reclamat reforçar la seguretat jurídica per incrementar l’oferta, desbloquejar la Llei del Sòl i fomentar la construcció industrialitzada amb l’objectiu de reduir els terminis de construcció.

Pel que fa a la productivitat, les cambres han alertat sobre l’absentisme laboral creixent i han demanat al govern espanyol quines mesures preveu per afrontar aquesta problemàtica, alhora que han exigit una aposta ferma per la inversió productiva i la innovació.

Les cambres també s’han queixat del “dèficit crònic” d’inversió en infraestructures que pateix Catalunya per part de l’Estat, i han fet èmfasi en projectes com el corredor mediterrani, l’aeroport del Prat o la xarxa de Rodalies, que, segons els ens, requereixen “una col·laboració estreta entre administracions”.

Finançament singular

Per últim, durant la reunió s’ha valorat “positivament” la disposició de l’Estat de cara a treballar en un nou sistema de finançament singular per a Catalunya. Ara bé, les cambres han reclamat que es tinguin en compte factors com el principi d ‘ordinalitat i el cost de la vida. Segons les Cambres, aquest nou model podria servir de “referent” per altres comunitats autònomes per promoure una distribució de recursos més “equitativa i eficient”.

Assistents a la reunió

En concret, a la reunió hi ha participat Josep Santacreu, president del Consell de Cambres de Catalunya i de la Cambra de Comerç de Barcelona; Jaume Fàbrega, president de la cambra de Girona; Jaume Saltó, president de l’ens a Lleida i Laura Roigé, presidenta de la cambra de Tarragona.

També s’ha comptat amb la participació de Ramon Alberich, president de la Cambra de Sabadell; Silvia Gratacós, presidenta de la de Manresa; Pol Fages, president de la de Palamós; Mario Besora, titular de la Cambra Reus; Albert Sibils, president de la cambra de Sant Feliu de Guíxols; Jordi Seguí, president de la cambra de Tàrrega; Ramon Talamàs, de la de Terrassa; Francesc Faiges, president de l’ens a Tortosa i Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls.

En l’àmbit estatal, s’ha comptat amb la directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya, Inma Riera, i del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto.

També hi ha assistit quatre empresaris catalans: Eloi Planes, president executiu de Fluidra; Albert Magrans, conseller delegat de Roca Group; Maria del Mar Nogareda, vicepresidenta i directora general d’Hipra; i Ana Vallés, presidenta del grup Sorigué. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, també ha participat en la reunió.

Foto portada: els presidents de les cambres, amb Sánchez, aquest dijous. Autor: cedida.

Els comentaris estan tancats