Foto portada: el supermercat ALDI, de Sabadell. Autor: cedida.

El doble d’oferta comercial; els mateixos diners a la butxaca

El Vallès Occidental ha doblat en la darrera dècada l’oferta comercial amb el nou polígon Via Vallès a Sabadell o l’ampliació del Parc Vallès de Terrassa entre altres. Però en canvi la demanda, relacionada amb el poder adquisitiu, ha estat la mateixa. Per tot plegat, un informe elaborat per les cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa demana que les superfícies comercials creixin com a màxim un 10 per cent en els propers set anys. 

Segons l’informe, que s’ha presentat a la Cambra de Comerç de Sabadell aquest matí, si les superfícies comercials al Vallès Occidental creixen com a màxim un 10 per cent, i la demanda puja al voltant del 7 per cent en set anys, la viabilitat de les empreses del sector estaria més o menys garantida. Però si les superfícies comercials creixen més, el sector estaria en perill.

Ara mateix els 23 municipis del Vallès Occidental tenen 910.000 habitants i 11.750 comerços. Dit d’una altra forma, hi ha un comerç per a cada 71 habitants. Vuit de cada 10 comerços estan dins les anomenades Trames Urbanes Consolidades.

Comerços més grans i més concentrats

L’informe Anàlisi de l’oferta i la demanda de superfície comercial a la comarca del Vallès Occidental detalla com els establiments de menys de 400 metres quadrats són el 92 per cent dels comerços de la comarca, però ocupen el 53 per cent de la superfície comercial. Per tant, el 8 per cent dels comerços més grans de 400 metres ja ocupen gairebé la meitat de la superfície.

En un altre ordre de coses, l’estudi ressalta que 11 dels 23 municipis vallesans concentren el 92 per cent de l’activitat comercial. Els 12 municipis restants, els més petits, només concentren el 8 per cent de l’activitat.

Podeu consultar l’informe íntegre, de 422 pàgines, en aquest enllaç: Anàlisi de l’oferta i la demanda de superfície comercial a la comarca del Vallès Occidental.

Foto portada: inauguració del supermercat ALDI, a l’Eixample. Autor: cedida.