L’aventura de vendre mones en ple confinament

La celebració confinada del dia de la Mona ha obligat a les pastisseries, que veuen perillar una de les jornades de l’any en què més ingressos aconsegueixen, a prendre determinacions: o deixen passar el dia o s’adapten per mirar de motivar la venda. La segona opció passa per ajustar el preu de les mones, crear catàlegs online, o repartir a domicili. 

El dia de la Mona, la jornada predilecta pels més golafres de la casa, s’haurà de viure des del confinament. En el record queda la celebració de l’any passat, quan les famílies es van poder reunir per gaudir amb la il·lusió dels més petits, que s’inflaven a xocolata; res més lluny de la realitat actual. Les pastisseries temen haver de veure passar, sense pena ni glòria, un dels dies més importants pel que fa als ingressos. És per això que els empresaris han aplicat diferents estratègies davant d’aquesta situació compartida. Tots, però, auguren pèrdues.

Algunes pastisseries es fan a la idea que aquest any és diferent, i que la celebració del dia de la Mona, per força, també ho ha de ser. Així ho percep l’amo de Pa Natural, a Ca n’Oriac, Carles Bosch. Ells han optat per no incentivar la venda de mones, perquè consideren que “no és essencial”.

“Ara no es tracta de vendre, es tracta de complir al màxim el confinament”, ha indicat Bosch. “No és lògic servir mones, és un risc”, ha conclòs.

Segons les xifres del pastisser, aquest any han disminuït la producció de mones en un 80 per cent, tot i que continuen rebent demanda. Tampoc és que no en venguin: Bosch reconeix que han fet alguna comanda i que llueixen a l’aparador alguna mona bàsica amb algun ou de xocolata, “per si algú que ve a comprar el pa se la vol endur”. Tanmateix, assegura que prefereixen “que la gent es quedi a casa”. El que sí que estan fent des de Pa Natural és servir pa de quilo a domicili. “Peces grans, perquè la gent hagi de sortir el mínim possible”. No cobren les despeses d’enviament, però cal gastar un mínim de 15 euros. “A Sabadell hi ha molta gent gran que li fa por sortir de casa”, ha indicat.

L’estratègia contrària: mirar de salvar el dia 

Pa Natural sembla ser l’única veu discordant de totes les pastisseries amb què aquest digital ha contactat. Les restants han optat per utilitzar les xarxes socials amb l’objectiu d’intentar salvar el dia i fer menys dràstica la caiguda de les vendes. Així ho explica Joaquim Genescà, de la xocolateria Genescà, a la Rambla. Des de la xocolateria han entès que, a situacions desesperades mesures desesperades, i han decidit abaixar el preu de totes les mones, que han quedat a 10 euros. “Això és el que ens fa aguantar”, ha dit Genescà. Les venen a la botiga, “respectant les mesures de seguretat”, però també han elaborat un catàleg a Instagramdes d’on es poden veure les mones i també demanar-les. Per distribuir-les han contractat Glovo, el famós servei de repartiment a domicili. “Hem hagut de buscar solucions creatives”, riu Genescà. “Volem arribar a tothom”, finalitza.

El forn de pa Benet, a l’Eixample, també ha optat per crear el catàleg dInstagram.

“Però fem les mones molt a demanda”. “La gent truca, i durant els últims dies la cosa es va començant a animar”, ha indicat. Tot i així ha lamentat que, aquest any, han abaixat la producció en un 30 per cent i que, a l’obrir només als matins, “la venda de la tarda s’ha perdut”.

En la mateixa direcció ha anat l’estratègia de Baire’s, a Can Llong i també ara a la Rambla: “hem ajustat els preus, per ajudar a la gent”, ha indicat l’amo de la pastisseria, Fernando Cioffi. Han creat el catàleg d’Instagram, han contractat el servei de Glovo i, a més, obriran les seves portes des del divendres 10 d’abril fins al dilluns 13. “Ens està costant una mica més que els altres anys”, ha lamentat.

Mones més petites 

Sigui com sigui, aquest any no hi hauran grans reunions familiars, per la qual cosa els pastissers han optat per fer mones més petites, pensades per tres, quatre o cinc persones. També han de competir contra un dels hobbies de moda del confinament: fer pastissos. Les xarxes socials s’omplen de posts de famílies que han utilitzat la quarantena per fer-se expertes en rebosteria: veiem galetes, pans de pessic i (per què no?) mones. Així ho ha reconegut el Ramon Benet, del forn de pa Benet, que ha indicat un inesperat augment de la venda de farina.

Foto portada: un ‘rider’ de Glovo, a Genescà. Font: Instagram.

Comments are closed.