Foto portada: Smille, al carrer Casp. Autor: cedida.

Les perruqueries reobren amb l’agenda plena

Aquest dilluns també obren les perruqueries. Després de prop de dos mesos amb la persiana baixada obren de nou entre nous requisits i amb cita prèvia obligatòria. Tenen les agendes bastant plenes però a partir d’ara les hores no s’aprofitaran tant i hi ha dubtes sobre la caixa a final de mes. En tot cas però, les perruqueries són ara per ara les gran demandades. 

És un dels serveis que va fer dubtar al govern central. S’havien de mantenir obertes o tancades, les perruqueries durant l’estat d’alarma? L’executiu, en un primer moment, va declarar que continuarien en funcionament durant el confinament. L’argument era per poder rentar el cap a la gent gran. Però després es va fer enrere, decretant el seu tancament. Ara s’han convertit en un dels serveis més esperats per clients i clientes que volen tornar a arranjar uns cabells que han tingut dos mesos per créixer al seu aire. Ara les perruqueries afronten aquesta situació “amb necessitat i il·lusió”, diu Ángeles Maldonado, de la perruqueria Tribeca, al barri de Can Llong.

“Estem amb una influència important de clients. La llista d’espera s’està elaborant des de fa una setmana i mitja i ja tenim l’agenda completa durant un mes”, ha insistit.

En la mateixa línia, però amb més prudència, ha parlat la propietària de la perruqueria Pelo Pelo (també a Can Llong), Olga Cutillas. Tenen tota la primera setmana plena, i han ampliat horaris: ara no tancaran al migdia i treballaran mitja hora més a la tarda. Tot i això, “haurem de veure si surten els números i serà dur”, ha conclòs. Cutillas explica que intentaran donar prioritat a la gent gran, adaptant-se a les franges horàries “perquè no tinguin contacte amb la gent jove”.

Menys serveis de perruqueria per hora

El cert és que de moment no podran treballar al nivell que voldrien. Així ho ha explicat el propietari de la barberia Smile Barbers, ubicada entre la Creu de Barberà i les Termes, Miguel Tirado. Segons el barber, si un dia normal haguessin pogut donar servei a tres o quatre persones per hora, ara haurà de ser només a una persona per hora. “Hem d’atendre els clients d’un en un i seguir el protocol d’higiene, amb mascaretes i guants”, ha explicat Tirado. Tot i això, el barber reconeix que la gent està esperant la reobertura.

“La gent té ganes de venir, perquè la barberia fa que la gent psicològicament se senti millor”, ha explicat. En aquests moments, també és important que “et miris al mirall i et vegis bé”.

També ho ha explicat la propietària de Pelo Pelo: “si abans ateníem a 40 persones al dia, ara en farem 15”, ha lamentat. “I a final de mes els pagaments arribaran igual”, ha insistit. Tanmateix, les tres perruqueries han coincidit que l’important és que la gent se senti segura per anar als seus centres. Les tres han declarat que se cenyiran als protocols d’higiene i fins i tot faran ús de tocadors alternats, així com dels rentacaps, per evitar al màxim el contacte entre clients.

Treballadores en ERTO

Cinta Pastor, propietària de la perruqueria Ribbon, al Centre, explica a l’Agència Catalana de Notícies, que ha ajornat la reobertura fins dilluns de la setmana vinent perquè considera que no han tingut prou temps per prendre les mesures de seguretat pertinents.

“Som un sector de risc i trobem molt precipitat que dijous s’anunciés que podríem tornar a treballar dilluns i que fins diumenge a la nit no es publiquessin al BOE quins protocols havíem de seguir”, critica.

Amb tot, ha explicat que fa dies que van començar a adquirir mascaretes per a les empleades i els clients, guanys, tovalloles i capes d’un sol ús, una màquina d’ozó per sanejar l’aire del local, un termòmetre làser per prendre la temperatura i fins i tot unes mampares per la recepció i la zona de rentar el cap. “Hem invertit més de 2.000 euros en tot aquest material”, comenta la perruquera. Tot i no tornar a la feina aquest dilluns, Pastor afirma que han començat a contactar amb els clients habituals per atendre la demanda.

“Hi donarem resposta per fases, primer atendrem les persones que han de tallar-se el cabell o tenyir-se i després a la resta”, detalla.

La plantilla d’aquest establiment està formada per set empleades. A causa de la pandèmia la perruqueria va aplicar un ERTO que va afectar-les a totes. A partir de dilluns començarà a aixecar-se: “Preveiem que inicialment torni a la feina el 30 per cent de la plantilla”, comenta Pastor.

Màxima seguretat als centres d’estètica

Els centres d’estètica també estan autoritzats a reobrir aquest dilluns. Ana Espinar, propietària del negoci Oxygen y Ana, explica a l’ACN, que ha implantat un ampli ventall de mesures per garantir la seguretat de la seva clientela i la seva pròpia. “M’he informat i he adoptat les accions que he cregut necessàries, fent servir el sentit comú”, ha indicat Espinar que ha lamentat que no existeixi una normativa clara que defineixi quins protocols cal seguir. “Tots els clients han de desinfectar-se les sabates quan arriben i han de portar mascareta”, comenta l’esteticista que assenyala que també ha adquirit una pantalla facial per utilitzar-la en aquells tractaments que impliquen més contacte com ara les neteges facials.

La propietaria d'Oxygen y Ana treballant en el seu centre de'estètica el 4 de maig de 2020. (Horitzontal)
La propietaria d’Oxygen y Ana treballant en el seu centre d’estètica. Autor: ACN.

A banda, ha plastificat totes les camilles, les butaques i seients i ha demanat a les clientes que acudeixen al centre per depilar-se que portin una bossa de casa per guardar la seva roba. “S’ha de venir amb cita prèvia i ser molt puntual perquè entre client i client desinfectem el local”, ha explicat. Alhora, ha dit que aquesta primera setmana només es faran serveis essencials com depilacions, manicures i pedicures. La propietària d’aquest petit negoci afirma que a causa del Covid-19 ha hagut de prescindir d’una treballadora que tenia.

Foto portada: el saló Smile, al carrer Casp. Autor: cedida.