El menjar asiàtic cada vegada ocupa més espai a les taules sabadellenques; almenys així ho constaten els clients de la primera botiga de menjar xinès i japonès a la ciutat, ubicada al número 4 del carrer de Gràcia. La propietària de l’Asian Food Market, Maria Sun, va detectar una forta demanda d’aquest tipus de menjar, tant per la comunitat asiàtica com pels qui volen tastar noves experiències culinàries, i aquest dimecres ha obert la primera botiga de menjar asiàtic a Sabadell. Sembla que l’ha encertat: l’establiment està ple i pràcticament ningú surt amb les mans buides. De fet, la caixa del primer dia va arribar als 1.000 euros.
Sushi, gyozas, salsa de soja, noodles, udon, miso… són alguns plats que cada cop resulten més familiars a la gent d’Occident. No obstant això, així com hi ha qui diu que “les pizzes d’aquí no tenen res a veure amb les d’Itàlia”, una veïna que coneix bé la cultura oriental, Carme Bonet, assegura que passa el mateix amb el menjar asiàtic:
“Sóc molt asiàtica i tots els productes que podem trobar als supermercats estan adaptats a la nostra cultura; no són iguals que els originals. Les salses no tenen res a veure: a mi el picant no m’agrada, però el picant que porten les salses asiàtiques, per exemple, sí. Aquí [a l’Asian Food Market] és l’únic lloc de Sabadell on podem trobar productes originals de la Xina i del Japó; si no, hem d’anar a Barcelona”, explica Bonet.
Justament per aquest motiu, gairebé tot el que hi ha en aquesta botiga caduca d’aquí a dos mesos. La propietària, Maria Sun, explica que portar la comanda de la Xina o del Japó a Sabadell és un procés molt llarg perquè fa parada a Madrid. De moment, encara no sap cada quan haurà de fer els encàrrecs ni quins seran els articles que s’esgotaran amb més rapidesa; però té clar que haurà de ser molt previsora:
“Les escales entorpeixen molt el procés i és difícil predir quin dia exacte arribarà. A més, quan la comanda arriba aquí, hem d’etiquetar tots els productes”.
Una nena de set anys, però, ha trobat els seus plats preferits i ja els ha posat a la cistella de la compra: un paquet d’udon (fideus) i un altre de mochis de maduixa (unes postres típiques japoneses). La seva mare, Laura Sarabia, explica que a casa seva acostumen a fer menjar asiàtic. La seva cunyada és d’allà i els seus paladars noten la diferència:
“No té res a veure amb el del supermercat. Fins ara, si volies menjar xinès o japonès havies d’anar a un restaurant o comprar-lo a Barcelona. Això a vegades ens tirava enrere per tot el que comporta (trànsit, aparcament, temps…); però ara que ho tenim aquí mateix, no ens ho pensarem dues vegades”, celebra.
L’Adrià Martínez i la Maria Souza són dos joves que s’estan iniciant en aquesta cuina. Martínez va conviure un any amb nois coreans i li van ensenyar receptes que vol repetir. Aquest dijous al matí ha anat a comprar els ingredients que necessita. Souza ha agafat gambes en quimono pel seu fill de dos anys, a qui li agraden molt, i ella ha provat alguns plats japonesos, com el miso, que ara vol provar-los de fer a casa.
De fet, tal com apunta el dependent del matí, la cuina asiàtica és molt variada: els japonesos acostumen a servir els aliments crus, mentre que els xinesos ho salten pràcticament tot al ‘wok’ i els coreans sempre acompanyen els àpats amb una barbacoa. Per tant, hi ha moltes maneres de cuinar els aliments que venen a l’establiment. Excepte menjar precuinat, venen de tot: verdures fresques, tofu artesà, pasta seca, congelats, salses i un llarg etcètera.
La primera botiga 100 per cent de menjar asiàtic a Sabadell
La manca d’establiments que ofereixin aliments originaris de la Xina i del Japó a Sabadell es va visibilitzar durant la pandèmia, com tantes altres coses. Maria Sun, que també regenta un bar del passeig Manresa, va observar que la comunitat asiàtica no tenia on anar a comprar els ingredients pels seus plats tradicionals durant el confinament. Tal com apunten els clients, no tenen res a veure amb els del supermercat. A més, els sabadellencs que volien menjar sushi, gyozas o noodles, per exemple, amb un sabor autèntic, havien d’anar a un restaurant xinès o japonès.
“És molt pesat anar a Barcelona a fer la compra. Es perd molt temps i, a vegades, si només et falta un pot de soja o un paquet de fideus, no val la pena. Per això vaig creure oportú obrir una botiga asiàtica aquí a Sabadell, perquè així la gent ho té molt més a prop i, qui vulgui, pot provar alguna cosa sense haver d’anar expressament a Barcelona. Cada vegada hi ha més interès!”, explica Sun.
De fet, el dependent del matí també ha percebut una tendència a l’alça: quan ell va arribar a Catalunya, l’any 1986, hi havia molt pocs restaurants xinesos. Ara, n’hi ha molts més i fins i tot hi ha supermercats que també venen menjar asiàtic. De moment, Maria Sun tindrà un peu a cada negoci (un al bar i l’altre a la botiga), mentre que el seu marit i dos treballadors es dedicaran plenament a l’Asian Food Market per aconsellar a tots els clients encuriosits de 9:30 a 21:30 hores, sense tancar al migdia.
Fa 24 hores que Maria Sun ha inaugurat l’Asian Food Market i, que ho hagi fet en plenes vacances d’agost no és una casualitat. Sun explica que primer volia veure quina rebuda tenia la botiga i per poder augmentar el ritme progressivament, ha obert quan no hi ha tanta gent a la ciutat. “Segurament al setembre, augmentarà el ritme” pronostica. De fet, la parella creu que l’Asian Food Market “ha arribat a Sabadell per quedar-s’hi”.
Foto portada: Carme Bonet, una de les primeres clientes de l’establiment. Autora: J. Ramon.